"NEMA SUMNJE"

Rama: Albanija bi stala uz Kosovo ako dođe do upotrebe oružja

On je istakao da je Albanija članica NATO-a, da ima poseban odnos sa Kosovom i da je svaki napad na Kosovo napad na Albaniju

Edi Rama. AP

H. J. I.

15.2.2024

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da bi Albanija stala u odbranu prištinskih institucija u slučaju da se iscrpe diplomatske opcije i upotrijebi oružje i dodao da se moli da do takve situacije ne dođe.

Poseban odnos sa Kosovom

- Ako do toga dođe, Albanija će definitivno stati uz Kosovo. Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajat će uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje - rekao je Rama za televiziju ATV.

On je istakao da je Albanija članica NATO-a, da ima poseban odnos sa Kosovom i da je svaki napad na Kosovo napad na Albaniju.

- Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo da postoji kao država. Iz tog razloga moramo razmišljati o važnosti kosovskih saveznika - dodao je Rama.

Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

On je rekao da lideri u Prištini i Tirani treba da razmišljaju o budućnosti kako bi postali respektabilniji na međunarodnom planu.

Prema njegovim riječima, vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN o situaciji na Kosovu bio je korak unazad za Kosovo.

- Nema smisla da se Kosovo zove tamo i ide tamo gdje ga neko smatra državom, a drugi ne. To je besmislica - rekao je Rama za albanski tv kanal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.