REAKCIJE

Razmjena teritorija vodi u otcjepljenje RS

S. N.

14.9.2018

Poznati američki ekspert za Balkan i specijalni izaslanik predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) za Bosnu i Hercegovinu, Danijel Server (Daniel Serwer) reagirao je na tekst u The New York Timesu u kome se zagovara prekrajanje granica na Balkanu i "mirno etničko čišćenje".

Server pojašnjava da je autor teksta, Čarls Kapčan (Charles Kupchan), profesor na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu i saradnik nevladine organizacije Vijeće za vanjske odnose (CFR).


- Normalizacija odnosa  Srbije i Kosova mogla bi vjerovatnije dovesti do suprotnog. Srbija je dominantan igrač u regionu. Ako ona riješi probleme s Kosovom, to bi u priličnoj mjeri moglo dovesti do tranzicije od rastućeg proizvođača nevolja u regionu prema zadovoljnom zainteresiranom faktoru. Pomoć Srbije bi bila posebno dobrodošla u obeshrabrivanju Republike Srpske, regiona u Bosni i Hercegovini dominantno naseljenim Srbima ostavljenim tamo nakon rata 90-ih godina prošlog vijeka, u nastojanjima da se otcijepi. Pozitivni učinci pomirenja između Srbije i Kosova dodatno opravdavaju žrtvovanje principa pluralizma, koje bi bilo napravljeno samo jednom - citirao je Server Kapčana.

U svom odgovoru, nekadašnji visoki zvaničnik Klintonove administracije odgovara da se radi o "maštariji".

- Ne postoji nikakva osnova da vjerujemo da etnička podjela na Kosovu neće odmah izazvati zahtjeve etničkih nacionalista u BiH i Makedoniji. Odbijanje ili ograničavanje takvih, posebno ako zagovaraju nasilje, bit će nemoguće, osim ako Evropska unija, a zasigurno i SAD, ne osiguraju značajnve vojne snage. Trgovina teritorijama, također, osigurat će Vladimiru Putinu potrebne argumente da pritišće SAD da prihvate promjene granica i priznaju nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, kao i aneksiju Krima - napisao je Server.

Dodaje i da ne zna niti za jedan dokaz koji bi potvrdio da bi Srbija bila zadovoljna dobijanjem komada Kosova. Dodaje i da "srpski nacionalisti polažu pravo na barem pola BiH".

- Ništa u dogovoru o razmjeni teritorija Srbije i Kosova neće obeshrabriti niti odvratiti RS od zahtijeva za otcjepljenjem. Suprotno! Predsjednik tog entiteta je nedvosmisleno jasno i javno poručio da bi svaka trgovina teritorijama značila da oni idu u nezavisnost brzo i odlučno. I njega nije briga štoSrbija neće moći ili neće smjeti priznati taj čin, jer time uništava persšektive članstva u EU. Dodik i Putin bili bi zadovoljni postojanjem još jednog nepriznatog ruskog satelita - istakao je Server.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.