ODNOSI

Stoltenberg: NATO bombardirao Jugoslaviju da bi zaštitio civile

Nije bilo usmjereno protiv srpskog naroda, već protiv vladavine jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića

Arhiv

Srna

8.10.2018

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bombardiranje Jugoslavije, koje je Alijansa izvršila 1999. godine, nije bilo usmjereno protiv srpskog naroda, već protiv vladavine jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, javila je ruska agencija Sputnik. 

On je tokom obraćanja studentima Univerziteta u Beogradu, skoro dvije decenije nakon NATO bombardiranja, pozvao Srbe da se ''okrenu budućnosti" i dodao da Alijansa ima "odličan odnos" s Beogradom.

- Svjesni smo da se mnogi u Srbiji još sjećaju zračnih napada 1999. godine. Želim da naglasim da smo to učinili kako bismo zaštitili civile i prekinuli Miloševićevu vladavinu - istakao je Stoltenberg. 

Naglasio je potrebu za pronalaženjem političkih rješenja za prevazilaženje razlika kada je riječ sukobu Beograda i Kosova, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine.

- NATO podržava dijalog, ne samo politički već i zato što smo na Kosovu prisutni u vidu snaga KFOR-a - rekao je on. 

Ruska agencija podsjeća da je oružani sukob između Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), s jedne, i sa srpskom vojskom i policijom s druge strane na Kosovu rezultirao bombardiranjem Jugoslavije koje su izvršile snage NATO-a, optužujući srpsku stranu za ratne zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.