HRVATSKA

Dječak u Rijeci umro u nesnošljivim mukama, roditelji ga odbili liječiti

Sve počelo početkom septembra 2015.

Index.hr

Index.hr

26.10.2018

Hana Budinski (40) iz Omišlja i Viktor Brnobić (43) iz Kostrene nepravomoćno su proglašeni krivim da su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta i uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje. Nisu osuđeni za smrt djeteta jer sud nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog neliječenja.  

Zbog povrede djetetovih prava, majka djeteta osuđena je na godinu bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i po zatvora, javlja "Novi list".  

Podsjetimo, radi se o slučaju koji je prije tri godine šokirao Rijeku. Devetogodišnji sin Budinski i Brnobića umro je u mukama nakon što su ga roditelji odbili liječiti u bolnici te ga odveli nadriljekarima.  

Cijela priča počela je početkom septembra 2015. godine, u subotu ujutro. Dječak je preminuo u bolnici u Rijeci svega mjesec, nakon što mu je dijagnosticiran agresivni non-Hodgkinov limfom. Otac dječaka za "Index.hr" je priznao da nije dopustio da se njegov sin podvrgne hemoterapiji, no tvrdi da su on i supruga učinili sve kako bi mu pomogli drugim metodama liječenja te za smrt svog djeteta krivi ljekare na onkološkom odjelu.  

- Odbili smo hemoterapiju jer je preagresivna za devetogodišnjaka. Prije osam godina majku su mi liječili hemoterapijom koja ju je ubila. Između nje i bojnog otrova stoji znak jednakosti, stoga smo, kao roditelji, odlučili isprobati sve prije hemoterapije, ona je biznis koji liječi samo 2,7 posto ljudi u svijetu, dok 97,3 posto ubija. Postoje i druge terapije koje nisu alternativne nego ih propisuju ljekari u Švicarskoj, na Islandu, u Norveškoj, Meksiku itd., no Hrvatska za njih nema interesa jer tu nema profita kao kod hemoterapije kod koje ljekar na svaku pikicu dobije 10 posto -  kazao je za Index.hr tada Viktor Brnobić, otac preminulog dječaka.

Dok smo liječili dijete, trebali smo mir i intimu, no imali smo komšije  demone koji su stalno zvali policiju i socijalnu službu te su nam i po dva puta dnevno dolazili na vrata - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.