OLUJA Orkanski jugo

Hrvatsku poharalo nevrijeme: Valovi na Jadranu dostižu visinu i do sedam metara

Danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije

Fena

Foto: Agencije


Zbog nevremena na Jadranskom moru, splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna je pomoći civilnim brodovima, saopćilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo odbrane Hrvatske, a u Jadroliniji su rekli kako su na otvorenom moru tokom dana valovi dosezali visinu i do sedam metara.

- U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika, danas, 29. oktobra 2018., Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti podršku splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji - saopćilo je Ministarstvo odbrane RH, prenosi Hina.

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su danas i večeras u prekidu sve katamaranske linije na splitskom plovnom području te trajektne linije: Split - Vis, Split - Stari Grad (Hvar), Split - Rogač (Šolta), Split - Supetar (Brač), Split - Vela Luka, Split - Lastovo te Sućuraj - Drvenik i Supetar - Makarska.

- Orkanski jugo danas je na otvorenom moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine, a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat - rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Kako su potvrdili iz Ministarstva odbrane, zbog nevremena koje je pogodilo Jadran, u prekidu su neke trajektne, brodske i katamaranske linije te je omogućeno privezivanje brodova u splitskoj luci Lori kasarne  "Admiral flote Sveto Letica-Barba".

NA VRH

Podijeli članak na