REGION

Dragan Đukanović: U narednih nekoliko mjeseci okončanje pregovora Beograda i Prištine

Vašington opredijeljen za postizanje sporazuma

Ilustracija

SRNA

4.11.2018

Predsjednik Centra za vanjsku politiku Dragan Đukanović smatra da će u narednih nekoliko mjeseci Srbija imati živu diplomatsku aktivnost, odnosno, ulazak u završnicu procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Đukanović je naglasio da su SAD opredijeljene za to da se dođe do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

- Mislim da u proteklih nekoliko mjeseci imamo jasne poruke koje dolaze iz Vašingtona da su SAD opredijeljene da se dođe do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, da se dijalog okonča u pozitivnom pravcu - naveo je on.

Đukanović je rekao da će Beograd insistirati na tome da dođe do nastavka dijaloga i do nekog kompromisa.

- Mislim da uvijek postoji neki manevarski prostor iako se čini da se opcije sužavaju. Transformacija kosovskih sigurnosnih snaga na ovaj način kako je urađena nije čak ni u skladu s kosovskim ustavom i nije konsultirana srpska zajednica - rekao je Đukanović za RTS.

Đukanović je ocijenio da prijem Kosova u Interpol predstavlja preambiciozan cilj koji zavisi od višestrukog lobiranja unutar te organizacije.

On je naglasio da je pitanje prijema Kosova podijelilo članice Izvršnog komiteta Interpola i ukazao da se po važećoj proceduri na Generalnoj skupštini dvije trećine treba pozitivno izjasniti za članstvo da bi do prijema došlo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.