SASTANAK

Na ministarskoj konferenciji u Briselu BiH završila predsjedavanje RESPA

Okupila visoke predstavnike državnih administracija zapadnog Balkana koji se bave reformom javne administracije, menadžmentom javnih finansija i evropskim integracijama

Grubeša i Mančevski. Press

Avaz.ba

22.11.2018

U organizaciji Regionalne škole za javnu upravu (RESPA), u Briselu je održan sastanak Upravnog odbora RESPA na ministarskom nivou o temi: ''Regionalna saradnja za reformu javnih administracija na zapadnom Balkanu''.  

Ministarskom konferencijom završilo je jednogodišnje predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom organizacijom te je tom prigodom Josip Grubeša, ministar pravde BiH simbolično predao zastavu RESPA Damjanu Mančevskom, ministru informacijskoga društva i administracije Makedonije, čija zemlja preuzima predsjedavanje za 2019. godinu.

U protekloj godini, kada je predsjedavala BiH, organizirano je više od 50 regionalnih događaja, koji su uključivali više od 1.000 državnih službenika iz svih država zapadnog Balkana. 

- Ono što smatram najznačajnijim postignućem tokom ove godine jeste razvoj nove RESPA Strategije za razdoblje 2019.-2024., kroz sveobuhvatan konsultativni proces i sudjelovanje svih ključnih aktera iz država članica RESPA, ali i kroz aktivno sudjelovanje i podršku Evropske komisije, OECD/SIGMA-e, Vijeća Evrope, Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), austrijskog Centra za istraživanje javne administracije (KDZ), te Centra za izvrsnost u financijama (CEF). Cijenim da je za godinu dana urađeno dosta i da je Bosna i Hercegovina za vrijeme predsjedavanja ostavila svoj pečat i dala svoj doprinos reformi javne uprave – istakao je ministar pravde BiH Josip Grubeša te poželio sreću kolegi ministru Mančevskom iz Makedonije kako bi i oni polučili zacrtane i očekivane rezultate.

Nakon sastanka Upravnog odbora, u Briselu se održava i dvodnevna konferencija pod nazivom "Poboljšanja u javnoj administraciji kroz regionalnu suradnju", koja je okupila visoke predstavnike državnih administracija zapadnog Balkana koji se bave reformom javne administracije, menadžmentom javnih finansija i evropskim integracijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.