VLADA SRBIJE

Vučić nakon sastanka s ministrima: Spremni smo da razgovaramo kada povučete varvarske tarife

Onemogućavanje trgovine sa Kosovom predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije

Vučić: Nećemo pristati na nove ucjene. Printscreen

Kurir.rs

23.11.2018

- Onemogućavanje trgovine sa Kosovom predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije, i mi smo zbog toga imali sastanak - rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije poslije sastanka sa ministrima u Vladi Srbije.

Sastanak je sazvan povodom jutrošnjeg upada ROSU na sjever Kosova i hapšenja Srba.

- Mi smo večeras imali sastanak o tome kako možemo pomoći našim ljudima na Kosovu. Uvođenje taksi je anticivilizacijski čin, kršenje slobode kretanja, roba, kapitala i usluga. Ono što su uradili to su učinili iz nama nepoznatih razloga, i za to su dobili podršku pojedinih zemalja. Histerija u Prištini ne prestaje, oni su nas optužili za neuspjeh u Interpolu - rekao je Vučić.

- Ne možete da nas stavite pred zid i da se pravite da se ništa ne dešava. Izjava Ramuša Haradinaja da Srbija za mjesec mora da prizna nezavisnost Kosova, u suprotnom bit će srušena vlast u Beogradu. On to nije rekao sam. Oni su dali besu za takse i da nema povratka nazad, i misle da će za to da dobiju podršku u Vašingtonu, i da će ići do iznemoglosti da bi pokazali da su postali država 100 posto, kako se hvale u Prištini - rekao je Vučić.

Naveo je i kakakav će biti pokušaj Albanaca da izađu iz ove situacije.

- Njihov pokušaj izlaska iz ove situacije bit će sljedeći - da prihvatimo da im damo sve u energetici, a oni će onda vratiti takse zauzvrat. Srbija neće pristati na nove ucjene. Neka povuku svoje varvarske takse, kad ih povuku, spremni smo da razgovaramo. Nervoza u Prištini je sve veća - rekao je Vučić.

Članovi Vlade Srbije i premijerka Srbije Ana Brnabić u Predsjedništvo Srbije imali su sastanak sa Vučićem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.