REGION

Vučić: Albanci nas dovode pred svršen čin

On će se konsultirati sa svjetskim liderima i onda donijeti odluku da li će zahtijevati sjednicu Vijeća sigurnosti

Predsjednik Srbije: Neće pristati na bilo kakve ucjene. Arhiv

Blic.rs

3.12.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na večerašnjoj konferenciji za medije poručio je da ekonomsko stanje Srbije nikada nije bilo bolje, ali i da su odluke Albanaca pokazale da oni nikada nisu željeli kompromis sa Srbijom, već da je ponize.

Poručio je i da je u telefonskom razgovoru predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) prenio dobre vijesti u srpskoj ekonomiji, te da su to jedine dobre vijesti koje će večeras saopćiti medijima. 

- U prvih 10 mjeseci 2018. godine zabilježen je rast BDP, a investicije su više u odnosu na rekordne prošlogodišnje. Prvi put ćemo se po direktnim stranim investicijama približiti tri milijarde eura. Istovremeno, stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u prethodnih 30 godina i u trećem kvartalu iznosi 11,3 posto. Ona se mjeri u skladu sa podacima Evrostata - kazao je Vučić. 

Vučić je poručio i da su iz Prištine stigle dvije loše vijesti - da ostaju pri taksama dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i da će formirati vojsku, što je signal katastrofe ukoliko neko ne obuzda Prištinu, te da su Albanci najavili formiranje vojske Kosova, suprotno sopstvenom ustavu.

- Njihova namjera i želja je veoma opasna po nas i dovode nas pred svršen čin - rekao je Vučić i dodao da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, sa Srbijom se tako ne razgovara.

Predsjednik Srbije je napomenuo da su sve vrijeme radili na smirivanju tenzija i pronalaženju rješenja koje bi spasilo čast Albancima na koji god način.

Zapitao se šta ćemo kada nekom od usijanih glava na Kosovu padne na pamet da pošalje vojsku na sjever Kosova.

- Sutra ću se konsultirati sa svjetskim liderima i onda ćemo donijeti odluku da li ćemo zahtijevati sjednicu Vijeća sigurnosti. Ne očekujemo ništa, ali želimo da ukažemo svijetu razmjere katastrofe koja predstoji ako neko Prištinu ne zaustavi u najkraćem mogućem roku - rekao je Vučić.

Vučić je skrenuo pažnju na to da Srbija neće pristati na bilo kakve ucjene. 

- Ovo je dokaz da smo mi željeli da razgovaramo, a oni nikad. Željeli su da prisile da se prizna nezavisnost uz pomoć njihovih moćnih prijatelja - rekao je Vučić, dodavši i da je novi američki ambasador danas poručio da na svijetu ne postoje neke dvije zemlje koje su toliko bliske kao oni sa SAD.

- Oni su im ljubimče. I mama i tata. Mi smo im krivi za Interpol. Pogledajte taj apsurd. Srbi krivi što su kosovski Albanci razjareni. Šta smo trebali? Da glasamo za? Ne, a oni su odmah odredili mjere na štetu i Srba na Kosovu. Takse će svakako uticati na našu ekonomiju, ali mi ćemo se snaći. Oni to rade da bi otjerali Srbe sa Kosova - kazao je Vučić.

Ipak, skrenuo je pažnju na to da Srbiji ostaje da se bori za mir i da pokaže svijetu šta je prava namjera Kosova.

- Ponosan sam na naše studente, ponosan na žene, na sve. Moja poruka našem narodu jeste da ostanu mirni i složeni i da na histeriju Prrištine ne reagira. Vaša Srbija će biti uz vas, ali vas molim da se na bilo koji način ne ponašamo kao Priština. Naše je da pokušavamo da urazumimo, ali to ne znači da ćemo bilo kome dozvoliti gaženje srpskih ljudi i srpskog ponosa. Ovo ponavljam po ko zna koji put da bi svima bilo jasno - poručio je predsjednik Srbije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.