REGIJA

Vojska Crne Gore nabavlja 67 oklopnih vozila

Plan da pripadnici oružanih snaga budu angažirani u pet mirovnih misija

Opremanje u skladu s NATO standardima. cdm.me

cdm.me

15.12.2018

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. 

Budžet Ministarstva odbrane, prema ovom prijedlogu, bit će za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura, kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je Ministarstvo kupilo ove godine.

U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 posto BDP, što je znatno više od dva posto, koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uvjetovano nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere. Također, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta, piše ''Pobjeda''. 

- Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od NATO-a izvršit će se do iznosa od 5 miliona eura i služit će za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu s NATO standardima, uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva sigurnosti - piše u dokumentima.

Kad je u pitanju oblast međunarodne saradnje, za koju će Ministarstvo odbrane izdvojiti nešto više od četiri miliona eura, najviše će biti potrošeno za službena putovanja, i to 229.400 eura. 

U 2019. godini planira se da pripadnici Vojske Crne Gore budu angažirani u pet mirovnih misija, i to u Afganistanu sa 20 vojnika, Somaliji sa sedam vojnika, Maliju, gdje će biti raspoređen jedan pripadnik vojske, u Zapadnoj Sahari dva, koliko i u Misiji KFOR-a na Kosovu. 

Za zakup prostora u NATO štabu, nacionalnih predstavništava i Komande NATO-a Ministarstvo odbrane izdvojit će 680.000 eura za 2019. godinu, dok će se za Vijeće NATO-a izdvajati 20.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.