SVIJET Optužen za korupciju

Gruevski: Makedoniju sam napustio jednostavno, neka vlast otkrije kako sam pobjegao

Prvo zatražio azil u mađarskoj Ambasadi

SRNA
02.02.2019 19:30

Gruevski: Zatražio azil u Mađarskoj ambasadi

Foto: Arhiv

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je pobjegao u Mađarsku, nije htio da otkrije kako je prešao makedonsko-albansku granicu i poručio da ostavlja da se time pozabavi aktuelna vlast u Makedoniji.

Gruevski je u intervju za Televiziju "Sitel", na pitanje da li je dobio pomoć aktuelne makedonske vlasti u pripremanju bjekstva, negativno odgovorio, ocijenivši da je aktuelna vlast spremna samo da mu našteti.

Gruevski, koji je u Makedoniji optužen za korupciju, rekao je da je napustio zemlju preko Albanije i da je prvo zatražio azil u mađarskoj Ambasadi u Tirani.

- Makedoniju sam napustio veoma jednostavno. Prvo sam se u Albaniji prijavio u Ambasadi Mađarske, gdje sam i zatražio politički azil, i odatle sam došao u Mađarsku na način koji je bio utvrđen u Ambasadi nakon konsultacija -  naveo je Gruevski.

Gruevski je naveo da su mu zbog činjenice da je bio premijer, iz sigurnosnih razloga, rekli da bi bilo dobro da bude transportovan u njihovoj organizaciji u Mađarsku.

On kaže da je iz Tirane preko albansko-crnogorske i crnogorsko-srbijanske granice prolazio sa ličnom kartom, dok je srpsko-mađarsku granicu prešao sa dokumentom koji mu je bio izdat u mađarskoj Ambasadi u Tirani.

NA VRH