NIKOLA GRUEVSKI

Skoplje sprema novi zahtjev za izručenje bivšeg premijera

Postoje novi procesi, nove presude i sve to nam daje obavezu da budemo oprezni jer su do sada u nekoliko navrata zahtjevi odbijeni, naveo je ministar Tupančevski

Sjeverna Makedonija traži izručenje Nikole Gruevskog. AFP/Robert Atanasovski

S. S.

11.5.2022

Zvanično Skoplje priprema novi zahtjev za izručenje nekadašnjeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, nakon što je presuda u slučaju "Tank" postala pravosnažna.

Skopski portal Slobodni pečat prenosi izjavu ministra pravde Nikole Tupančevskog, da se razmatra novi zahtjev za ekstradiciju Gruevskog.

Ministar je, navodi se, rekao da se procenjuje kada treba tražiti izručenje i dodao da se pritom vodi računa o sudskim postupcima i presudama.

- Procjenjuje se u kojem roku taj zahtjev treba obnoviti zbog nekih drugih okolnosti. Postoje novi procesi, nove presude i sve to nam daje obavezu da budemo oprezni jer su do sada u nekoliko navrata zahtjevi odbijeni - naveo je ministar Tupančevski.

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije je u septembru 2020. potvrdio presudu skopskog Apelacionog suda za aferu "Tank", kojom je Gruevski osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja tokom nabavke luksuznog "mercedesa" za potrebe vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.