STATE DEPARTMENT

SAD zbog korupcije sankcionisale i bivše visoke funkcionere Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Na listi su se našli Nikola Gruevski, Saša Mikajlov i Svetozar Marović

Piše: H. J. I.

11.4.2022

Svetozar Marović i Nikola Gruevski. Avaz

Američki State department javno je sankcionisao bivšeg premijera Republike Sjeverne Makedonije Nikolu Gruevskog i bivšeg direktora Odjeljenja za sigurnost i kontraobavještajne poslove (UBK) Sašu Mijalkova, kao i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića. Ove radnje su poduzeli kao odgovor na umiješanost ovih bivših zvaničnika u značajnu korupciju. Njihovi postupci su potkopali vladavinu prava, demokratske institucije i javne procese u obje zemlje i narušili vjeru javnosti u njihove vlade.


Korištenje političkog utjecaja

U svom službenom svojstvu premijera, Gruevski je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje njegovog političkog utjecaja i službene moći za ličnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Gruevski zloupotrebio ovlasti svoje službe da traži i prima mito u zamjenu za vladine ugovore, prisvajao javna sredstva i miješao se u izborne procese kako bi imao političku korist za sebe i svoju stranku.

U svom službenom svojstvu direktora UBK-a, Mijalkov je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje njegovog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Mijalkov zloupotrebio ovlasti svoje službe za traženje mita u zamjenu za vladine ugovore i miješao se u izborne procese kako bi imao političku korist za sebe i svoju stranku.


Pobjegao u Srbiju

U obrazloženju sankcija je navedeno da je Svetozar Marović od 2003. do 2006. godine bio predsjednik Srbije i Crne Gore te da je do 2015. bio zamjenik predsjednika donedavno vladajuće stranke u Crnoj Gori - Demokratske partije socijalista (DPS).

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je podsjetilo da je 2015. uhapšen, jer je bio osumnjičen za koruptivne radnje velikih razmjera, a koje su povezane sa građevinskim projektima u Budvi.

- Crnogorski tužioci su optužili Marovića da je koristio svoj utjecaj u DPS-u kako bi se odobrilo niz kupovina nekretnina i građevinskih poslova kojima je nekoliko kompanija ostvarilo veliku dobit, ali je lokalna vlast bila na velikom gubitku. Marović je 2016. potpisao dva sporazuma o priznanju krivice kojima je priznao sve optužbe za korupciju. Osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu i naloženo mu je da državi vrati više miliona dolara. Prije odsluženja kazne pobjegao je u Srbiju - ukazano je.

Korupcija i zloupotreba položaja

Podsjećamo, SAD su danas sankcionisale i visokorangiranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića i bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić.

Sarajlić je također sankcionisan zbog sumnji u korupciju, dok je Tadić sankcionisana zbog zloupotrebe položaja. Na američkoj listi sankcija od ranije su predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, banjalučka Alternativna televizija (ATV) i bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.