REAKCIJE Premijer Kosova otvoreno

Haradinaj: Stav Srbije etnička podjela, Mogerini je vodila tajni dijalog

Avaz.ba
19.02.2019 22:19

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je danas kao neprihvatljiv i nerazuman prijedlog ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju Kosova i Srbije na etničkim osnovama ističući da tako nešto nikada i nigdje nije ostvareno.

- Stav Dačića nije nov, on je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podjela, ali to je ono što je ranije prouzrokovalo tragedije na Balkanu. Želje vođa da stvaraju države i da uključe sve iste zemlje u jednu državu, dakle jednoetničku državu i to je prouzrokovalo tragediju u prošlosti, to što smo mi vidjeli na Balkanu - izjavio je Haradinaj, prenosi Beta.

Istovremeno, Haradinaj je optužio visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Federiku Mogerini (Federica Mogherini) da je vodila tajni dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. 

- Mogerini je imala jedan tajni dijalog. Dobro je da ona izađe sa tim na vidjelo da ga ne bi držala tajnim. Dijalog treba da se nastavi - kazao je Haradinaj poslije sjednice Vlade Kosova. 

Ponovio je da neće ukinuti takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos zahtjevima SAD i EU sve dok dvije zemlje ne postignu sporazum o međusobnom priznanju.

"Ako mi u ovoj etapi prihvatimo korak nazad onda će nam se tražiti i drugi ustupci. Ne radi se ovdje samo o taksi", kazao je Haradinaj.

Komentari

NA VRH