EVROPSKA UNIJA Slovenci ljuti na Austrijance i Italijane

Pišite nam kazne na našem jeziku!

Direktiva EU nalaže da se dopis o prekršaju dostavlja na jeziku zemlje iz koje je počinilac

S. N.
22.02.2019 16:40

Vozačima Slovenije na putevima Evropske unije dozlogrdilo je da primaju kazne za saobraćajne prekršaje na stranom jeziku.

To je posebno izražen problem u Austriji i Italiji. Sada je grupa poslanika Evropskog parlamenta iz dežele presavila tabak i uputila predstavku Evropskoj komisiji.

- Brojni Slovenci primili su u posljednje vrijeme obavijesti o saobraćajnim prekršajima koje su počinili u Austriji i Italiji. Obavijesti su na njemačkom, odnosno italijanskom jeziku. To je kršenje njihovih ljudskih prava!

Direktiva 2015/413, koju je izdao Evropski parlament, a potom i Evropsko vijeće 11. marta 2015. godine je o razmjeni informacija u slučaju saobraćajnih prekršaja. Tim se predviđa da informacije i dopisi u vezi s prekršajima koji dolaze iz inozemstva moraju biti na jeziku na kome je izdat saobraćajni dokument nosioca ili na jednom od zvaničnih jezika države u kojoj je vozilo registrirano - podsjetili su slovenski poslanici.

Zatražili su da Evropska komisija najprije potvrdi da stoji iza te direktive te da se izjasni na koji nivo vlasti u državi - članici se ona odnosi.

Potom su upitali i prati li Evropska komisija provođenje direktive na koju su se pozvali, posebno u Italiji i Austriji i poštuju li je te države. Poslanici su upitali i koje će mjere Komisija poduzeti da Austrija i Italija pravilno provode nalog institucija EU u slučaju saobraćajnih kazni. 

Dopis Briselu potpisalo je svih osam poslanika Evropskog parlamenta iz Slovenije. Radi se o Patriciji Šulin, Romani Tomc, Francu Bogoviču, Milanu Zveru i Alojziju Peterleu, koji su u Evropskim narodnjacima (EPP), socijaldemokratkinji Tanji Fajon (S&D), te liberalima Igoru Šoltesu i Ivi Vajglu (ALDE).

NA VRH