EVROPSKA UNIJA

Pišite nam kazne na našem jeziku!

Direktiva EU nalaže da se dopis o prekršaju dostavlja na jeziku zemlje iz koje je počinilac

S. N.

22.2.2019

Vozačima Slovenije na putevima Evropske unije dozlogrdilo je da primaju kazne za saobraćajne prekršaje na stranom jeziku.

To je posebno izražen problem u Austriji i Italiji. Sada je grupa poslanika Evropskog parlamenta iz dežele presavila tabak i uputila predstavku Evropskoj komisiji.

- Brojni Slovenci primili su u posljednje vrijeme obavijesti o saobraćajnim prekršajima koje su počinili u Austriji i Italiji. Obavijesti su na njemačkom, odnosno italijanskom jeziku. To je kršenje njihovih ljudskih prava!

Direktiva 2015/413, koju je izdao Evropski parlament, a potom i Evropsko vijeće 11. marta 2015. godine je o razmjeni informacija u slučaju saobraćajnih prekršaja. Tim se predviđa da informacije i dopisi u vezi s prekršajima koji dolaze iz inozemstva moraju biti na jeziku na kome je izdat saobraćajni dokument nosioca ili na jednom od zvaničnih jezika države u kojoj je vozilo registrirano - podsjetili su slovenski poslanici.

Zatražili su da Evropska komisija najprije potvrdi da stoji iza te direktive te da se izjasni na koji nivo vlasti u državi - članici se ona odnosi.

Potom su upitali i prati li Evropska komisija provođenje direktive na koju su se pozvali, posebno u Italiji i Austriji i poštuju li je te države. Poslanici su upitali i koje će mjere Komisija poduzeti da Austrija i Italija pravilno provode nalog institucija EU u slučaju saobraćajnih kazni. 

Dopis Briselu potpisalo je svih osam poslanika Evropskog parlamenta iz Slovenije. Radi se o Patriciji Šulin, Romani Tomc, Francu Bogoviču, Milanu Zveru i Alojziju Peterleu, koji su u Evropskim narodnjacima (EPP), socijaldemokratkinji Tanji Fajon (S&D), te liberalima Igoru Šoltesu i Ivi Vajglu (ALDE).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.