ICMP

Još se traga za 12.000 nestalih osoba: Prepreke tehničke, a ne političke prirode

Zemlje zapadnog Balkana usaglasile naredne korake u procesu rješavanja pitanja nestalih

Avaz.ba

19.4.2019

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je drugi sastanak Radne grupe za nestale osobe (RGNO). Članovi grupe su rukovodeći predstavnici institucija nadležnih za pitanje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a njen zadatak je nadzirati aktivnosti predviđene Okvirnim planom, potpisanim u Hagu u novembru 2018. godine. 

Šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Metju Holidej (Matthew Holliday), istakao je plodnu saradnju svih učesnika sastanka.

Naglasivši da je povjerenje među akterima procesa u regiji ključno za rješavanje oko 12.000 slučajeva nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, on je rekao:

- Uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva nastavit ćemo raditi sa vladinim institucijama i udruženjima porodica nestalih kako bi unaprijedili regionalnu saradnju sa ciljem identifikacije što više nestalih osoba. Sve strane zajedno rade na ubrzavanju procesa. Prepreke na koje nailazimo su tehničke, a ne političke prirode.

Na sastanku je RGNO usaglasila korake ka objavljivanju baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba do sredine ove godine. Članovi su predložili lokacije potencijalnih skrivenih grobnica za zajedničke ekshumacije u narednom periodu, a grupa je nastavila rad na NN (bez imena, neidentifikovanim) slučajevima, predlaganjem pilot slučajeva i usaglašavanjem novih mjera za njihovo rješavanje.

ICMP nastavlja raditi na stvaranju političkih okvira za koordinaciju između vlada. Nastoji olakšati prekogranični pristup podacima o nestalim osobama, kao i pristup podacima na teritoriju jedne zemlje, poboljšati kapacitete udruženja porodica za zagovaranje svojih prava na regionalnom nivou, unaprijediti zajedničke ekshumacije i osigurati trajnu dostupnost ICMP-ovih kapaciteta za testiranje DNK i traženje podudarnosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo podržalo je dvogodišnji projekt ICMP-a, usmjeren na jačanje regionalne saradnje i rješavanje slučajeva nestalih osoba iz sukoba tokom 1990-ih, sredstvima u iznosu od 1.5 milion eura.

Ujedinjeno Kraljevstvo dugi niz godina podržava ICMP – diplomatski i finansijski. Odigralo je ključnu ulogu u postavljanju ICMP-ovog globalnog mandata kao jedna od pet prvobitnih zemalja potpisnica Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe u decembru 2014. godine.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.