SOLIDARNOST

Velikodušni Mon Đuraj dijelio burek i perece

Običan, radan čovjek, državljanin Srbije, samo želi da živi u miru

Burek solidarnosti. Ilustracija

Avaz.ba

3.5.2019

Čitavog jutra vlasnik pekare Roma u Borči Mon Đuraj odbijao je novac onih koji su došli po burek, perece, slane i integralne štapiće.

- Danas kuća časti, komšija - da dokažemo da smo uvijek tu - tim riječima dočekivao je sugrađane.

Građani, aktivisti i političari prethodno su se ispred njegove pekare okupili u akciji ''Burek solidarnosti''. Akcija je organizirana u znak podrške Đuraju, nakon što je grupa desničara protestirala ispred njegovog lokala u subotu, 27. aprila. 

Desničari su se ispred pekare okupili zbog fotografije s društvenih mreža na kojoj jedan od radnika rukama pokazuje dvoglavog orla. Među okupljenima ispred Rome bili su lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, kao i narodni poslanici Marinika Tepić, Borko Stefanović, Gordana Čomić i Balša Božović.

- Ja sam običan, radan čovjek, državljanin Srbije, samo želim da živimo u miru - izjavio je Đuraj tokom skupa.

Ispred pekare bio je veliki broj novinara, dok su građani došli iz svih dijelova Beograda.

- Ljude treba cijeniti po tome kako su i šta uradili, a ne kog su porekla i nacionalnosti. Unuka je pojela burek i popila jogurt, zapanjena što nismo morali da platimo - izjavila je građanka Violeta Šošić.

Podsjećamo, sporna fotografija radnika pekare, na kojoj u centru Beograda rukama pokazuje dvoglavog orla, nastala još 2017. godine, ali je izazvala buru na društvenim mrežama tek kada ju je nedavno neko pronašao i ponovo podijelio.

Desničari su ispred pekare organizirali protest noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, uz navijački repertoar. Vlasnici i radnici su se zatvorili u pekari, a demonstranti su automobil Mona Đuraja izlijepili plakatima s natpisom "Nema predaje" i na njega stavili svinjske glave.

Mon Đuraj se potom oglasio saopćenjem, ističući da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža.

- Ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se takvo nešto uradi. Fotografija nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem - naveo je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.