SAOPĆENJE

Svetozar Marović nije državljanin Srbije, boravi na psihijatriji

Bivši predsjednik SCG pravomoćno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu

Marović: Bio predsjednik SCG od 2003. do 2006.

Avaz.ba

4.5.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da su "apsolutno neistiniti navodi" da je bivši predsjednik SCG Svetozar Marović dobio državljanstvo Republike Srbije. 

- Zarad istinitog informiranja javnosti, Marović niti je državljanin Republike Srbije, niti je, štaviše, podnio zahtjev za stjecanje državljanstva Srbije - saopćeno je iz MUP-a Srbije. 

Podsjetimo, neki mediji su prenijeli informaciju da je Marović postao državljanin Srbije te da zato ne može biti izručen Crnoj Gori, gdje je pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu. 

Marović je bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crna Gore od februara 2003. do maja 2006. godine. 

On se nalazi na liječenju u Beogradu od 2016., a Crna Gora ga potražuje kao, kako je i sam priznao, šefa organizirane kriminalne grupe koja je napravila višemilionsku štetu Općini Budva. 

Za njim su crnogorske vlasti raspisale potjernicu, a od Republike Srbije zatražile njegovo hapšenje. 

Međutim, on je na psihijatrijskom liječenju u Beogradu i navodno nije sposoban da se odazove zahtjevu za izdržavanje zatvorske kazne u Crnoj Gori zbog depresivnog stanja u kome se nalazi, a koje se, kako je nedavno saopćio njegov advokat, graniči sa suicidalnim ponašanjem. 

Crnogorsko Ministarstvo pravde poslalo je 25. aprila u Srbiju zvaničan zahtjev za izručenje Marovića, koji je pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je 30. aprila zahtjev Crne Gore za izručenje Svetozara Marovića, kao i zahtjev da njegov sin Miloš Marović kaznu na koju je osuđen u Kotoru izdržava u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.