HRVATSKA

Nacionalne manjine danas biraju svoje predstavnike

Vijeća nacionalnih manjina biraju se u jedinicama lokalne samouprave u kojima nacionalne manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva

Pupovac: Pozvao glasače

Avaz.ba

5.5.2019

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, njih gotovo 254.000, danas biraju članove savjeta nacionalnih manjina i predstavnike, koji će da učestvuju u javnom životu i u upravljanju lokalnim poslovima. 

Nacionalne manjine birat će između 6.686 kandidata na 846 biračkih mjesta.

Članove 352 vijeća bira 14 manjina, a 109 predstavnika 20 nacionalnih manjina.

Članovi savjeta bit će birani u 19 županija, gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, a predstavnici u 19 županija, gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Vijeća nacionalnih manjina biraju se u jedinicama lokalne samouprave u kojima nacionalne manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine.

U općinske savjete nacionalnih manjina bira se deset članova, u gradske 15, a u županijske 25 članova. 

Tamo gdje nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih je ipak najmanje 100, bit će birani manjinski predstavnici.

Izbori za vijeća neće biti održani u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, a za predstavnike nacionalnih manjina u 12 županija i u 11 gradova, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da su izbori za vijeća nacionalnih manjina u Hrvatskoj šansa da Srbi ponovo ojačaju na državnom nivou i osnaže svoju samoupravu.

On je napomenuo da nije bilo uslova za ozbiljnu kampanju, te da su biračka mjesta određena bez konsultacija sa predstavnicima Srba, dok se birački odbori sastavljaju gotovo svuda bez ikakve participacije Srba i drugih nacionalnih manjina.

- Od velike je važnosti da Srbi u Hrvatskoj izađu na izbore jer je jako važno imati jaku samoupravu tamo gdje ljudi žive u općinama, gradovima, županijama, u cijeloj Hrvatskoj - poručio je Pupovac.

Predsjednik Vijeća za nacionalne manjine Aleksanadar Tolnauer pozvao je pripadnike manjina da izađu na izbore uz poruku da je to veoma važno da bi se njihov glas čuo u sredinama gdje žive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.