REGION

Federika Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine

Samit u Berlinu pružio priliku za neformalnu razmjenu mišljenja

Federika Mogerini. Arhiv

Srna

6.5.2019

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, potvrdila je Maja Kocijančič, njen portparol, povodom najava da bi se u proces mogle aktivno uključiti Njemačka i Francuska.

Kocijančič je navela da pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava Evropskoj uniji, uključujući mogući novi sastanak.

- Naši kontakti se nastavljaju. Naprimjer, visoka predstavnica će učestvovati na sastanku lidera u okviru procesa Brdo-Brioni u Tirani u srijedu i četvrtak, 8. i 9. maja. Ona je spremna da ponovo sazove dijalog. Također je jasno da kosovska vlada treba ukinuti takse kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga - rekla je Kocijančič.

Ona ističe da je nedavni samit u Berlinu pružio priliku za neformalnu razmjenu mišljenja koja je bila otvorena i iskrena.

- Sastanak je dao važan signal za angažman dvije države članice, Njemačke i Francuske, zajedno sa drugima, da i dalje, sa više posvećenosti, podržavaju dijalog Beograda i Prištine - rekla je Kocijančič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.