PORUKE Šefica EU diplomatije iskreno

Mogerini: Evropska budućnost Balkana je prioritet

Fena
09.05.2019 14:18

Federika Mogerini

Foto: AFP

Budućnost Balkana u Evropskoj uniji je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta, kao i sigurnosti regije i cijele Unije, poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini). 

Ona je, dolazeći na samit Evropske unije u rumunskom gradu Sibiu, pozvala lidere zemalja članica da kao prioritet razmotre pitanje budućnosti zapadnog Balkana u Uniji, prenosi Al Jazeera.

- Vjerujem da lideri i danas i u budućim godinama moraju razmotriti budućnost Balkana u EU kao prioritet. To je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta kao i sigurnosti regije i cijele Unije - poručila je Mogerini.

Ona je na samit EU 27 u rumunski Sibiu, koji je posvećen budućnosti Unije, stigla iz Tirane, gdje se sastala s liderima zapadnog Balkana.

- Za mene je posebna poruka ta da proces eurointegracija ima visok nivo podrške u zemljama zapadnog Balkana - ocijenila je Mogerini.

Dodala je i kako je vrlo važno da se evropski lideri i zemlje članica upravo na Dan Evrope okupe i pokažu jedinstvo i odlučnost da očuvaju i dalje grade EU projekt.

Komentari

NA VRH