GEOPOLITIČKI RAZLOZI

Učesnici Brdo-Brijuni procesa pozvali EU da razmotri proširenje na zapadni Balkan

Odlučeno da se sljedeći sastanak na vrhu održi u Sloveniji

Sa samita. The Daily Item

Agencije/Avaz.ba

9.5.2019

Učesnici samita Brdo-Brijuni procesa pozvali su u četvrtak Evropsku uniju da u procesu proširenja na zemlje zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge zbog evropske stabilnosti.

Pozivamo Evropsku uniju da razmotri svoje proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti - navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu te inicijative održanom u Tirani. 

Riječ je o redovnom godišnjem zasjedanju čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija. 

Ovogodišnji samit organizirao je albanski predsjednik Iljir Meta sudjelovali i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU. 

Na samitu je sudjelovala i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej).

Učesnici skupa su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde Evropske unije, te pozvali da se pregovarački proces odvija "fleksibilnije i brže". 

Također su pozdravili Prespanski sporazum između Skoplja i Atene o promjeni imena Makedonije u Sjevernu Makedoniju koji je otvorio mogućnost nastavka evroatlantskih integracija te zemlje.

Zaključujemo da takvi primjeri pokazuju put prema jačanju evropskih i euroatlantskih veza unutar regije zapadnog Balkana - navodi se u izjavi. 

Samit u Tirani održava se nekoliko sedmica uoči samita čelnika EU početkom maja na kojem bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su u statusu kandidata za članstvo u EU.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju podržala otvaranje pristupnih pregovora s tim zemljama, ali je naglasila da svi kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU trebaju provesti sve potrebne reforme, te uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU. 

- EU ne smije napustiti zemlje jugoistočne Evrope, a Hrvatska će i dalje biti vaš zagovornik unutar EU - poručila je Grabar-Kitarović.

Ona je također kazala da će Hrvatska tokom svog predsjedanja EU u prvoj polovici sljedeće godine staviti pitanje proširenja na jugoistok Evrope visoko na dnevni red, te da će organizirati samit na tu temu.

Slovenski predsjednik Pahor upozorio je da sljedeća Evropska komisija nakon evropskih izbora pitanje proširenja na zapadni Balkan vjerovatno neće imati pri vrhu prioriteta. 

- Zato čelnici ove regije moraju učiniti sve kako bi tema proširenja postala privlačnija ostatku Evropske unije - rekao je Pahor. 

Učesnici samita Brdo-Brijuni također su podržali stajalište Unije da je jedan od uvjeta članstva i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja susjednih zemalja. 

- Aktivno ćemo nastojati da se nastavi dijalog i produbi povjerenje u regiji koju predstavljamo. Sva otvorena pitanja bit će riješena mirnim putem, u duhu međusobnog uvažavanja i saradnje -  navodi se u završnoj izjavi.

Na samitu je odlučeno da se sljedeći sastanak na vrhu procesa održi u Sloveniji. Pahor je kazao da je zajedno s hrvatskom predsjednicom sastavio pismo u kojem su pozvali glavnog sekretara UN-a Antonija Gutersa (Guterresa) da bude poseban gost tog samita. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.