TUGA

Lena uz zvuke trube i 16 crvenih balona ispraćena na vječni počinak

Tužna kolona kretala se uz zvuke pogrebnog orkestra koji je Leni odavao posljednju počast

N. Če. / Avaz.ba

19.5.2019

Nesreća 21. decembra 2018.. Arhiv

Lena Ilić (16), koja je preminula u petak od posljedica povreda koje je zadobila 21. decembra prošle godine u sudaru autobusa s vozom na pružnom prijelazu u Donjem Međurovu, sahranjena je danas u rodnom selu Čokot.  

Na posljednji počinak ispratilo je više od hiljadu ljudi, članova porodice, rodbine, komšija, među kojima su bili i Dejan Janković, čija je supruga Nataša stradala u istoj nesreći, i Srećko Kocić, koji je istog dana izgubio kćerku Marijanu (17).

Tužna kolona kretala se uz zvuke truba i bubnja pogrebnog orkestra koji je Leni odavao posljednju počast. U koloni su bili i njeni školski drugovi i nastavnici iz Umjetničke škole, gdje je pohađala drugi razred. Nosili su 16 crvenih balona, simbol njenih izgubljenih godina.

- Pet mjeseci si se hrabro borila. U svim našim srcima tinjala je nada da ćeš se nekako izvući, a sada će ta srca od bola prepući. Leti sad visoko, naš anđele mali, nemoj da se plašiš, stalno ćeš da živiš u srcima našim - rekla je, opraštajući se, Lenina drugarica.

Prije nego što je bijeli kovčeg spušten u grob, s tragično stradalom djevojčicom u ime njenih najbližih koji su zanijemili od tuge, oprostila se njena tetka.

- Ne znam kako bez Lene dalje da nastavim... Malo je reći da je bila posebna, najbolja, talent koji se ne viđa svakog dana, ponos kojim bi se dičio svaki roditelj. Kao tetka mogla sam da se pravim važna što je moja. Nisam, a trebalo je tako. Najbolja, ozbiljna, odmjerena, plijenila je pojavom i svojim osmijehom. S tek napunjenih 16 godina, prava mala dama s upečatljivim stilom umjetnice. Pohvale, priznanja, nagrade neko je, nažalost, obrisao kao gumicom, ostala je prazna soba puna uspomena, četkica, slika i tužna uspomena da je više nema. Naša djevojčica pronašla je mjesto gdje ništa ne boli, među zvijezdama. Ona bi sad sigurno rekla da ne tugujemo ovoliko jer ćemo jednog dana opet biti zajedno. Putuj, mali anđele, idi s mirom dragom Bogu, ali te molim svrati nam ponekad u snove da te vidimo - rekla je ožalošćena žena.

Na kraju tužnog obreda Lenini drugovi su pustili crvene balone, posljednji put je pozdravljajući.

Podsjetimo, u sudaru autobusa i voza smrtno su stradali Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Danijela Stanković (48), Bogomir Lazić (75), Nataša Janković (42) i Marijana Kocić iz Čokota, Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Medjurova, dok se Marko Lazarević (16) i dalje liječi od zadobivenih povreda. U nesreći je teže i lakše povrijeđeno 29 ljudi.

Milanu Zdravkoviću, koji je upravljao autobusom koji se sudario s vozom, prijeti maksimalna kazna od osam godina robije. Međutim, na posljednjem glavnom pretresu održanom 16. maja vještak saobraćajno-tehničke struke saopćio je da je nesreći doprinio i mašinovođa jer je kasno pustio sirenu, a nije ni na vrijeme kočio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.