AKCIJE

Vučić digao hampu, a evo zapravo zbog čega je kosovska policija trebala uhapsiti čak 46 osoba

Sumnjiče za šverc, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i korupciju

Screenshot

A. Ču. / Avaz.ba

31.5.2019

Bura na sjeveru Kosova, zbog kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sedmice digao hampu, se stišala. Na spisku za hapšenje na sjeveru Kosova nalazi se ukupno 46 lica, među kojima su policajci i civili srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. 

Na istrazi i lociranju osumnjičenih, osim kosovskih institucija, radila su i dva pripadnika misije Euleks, piše "Blic".

List navodi da je imao uvid u spisak kosovskog tužilaštva na kojem se nalaze imena svih koji se sumnjiče za šverc, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i korupciju i da je to zapravo istinski razlog pokrenute akcije.

Od ukupno 46 osumnjičenih, 25 je Srba, od tog broja 20 su policajci pripadnici različitih jedinica, a pet civili, vlasnici firmi na sjeveru Kosova. Ostalih 21 su Albanci i Bošnjaci.

Pozivajući se na neimenovane izvore jedne od, kako se navodi, utjecajnih ambasada u Prištini i visokopozicioniranog službenika Euleksa, list piše da je istraga protiv policajaca otpočeta prošle godine u aprilu.

Policajci, među kojima i pripadnici granične policije, praćeni su i bili obuhvaćeni "operativnim planom za šverc koji je sprovođen i na sjeveru i jugu Kosova".

- Tužilaštvo ima i zaštićene svjedoke iz redova policije, a njihova svjedočenja vezana su za mito koji je dobijan od poduzetnika. U cijeloj akciji učestvovala su i dva pripadnika misije EU - tvrdi izvor lista iz Euleksa. Dodaje se da obojica dobro govore srpski, rade u civilu i više godina su u Euleksu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.