HRVATSKA "Novosti" razotkrile kompromitirajuću prošlost

Za EU parlament spremna: Ruža Tomašić, koja je dobila najviše glasova na izborima, veličala Pavelića i ustaše

Pjesma završava sa "vječno za dom spremni"

A. Ču. / Avaz.ba

Tomašić danas i osamdesetih: Ne srami se ustaštva


Ruža Tomašić, koja je na minulim izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj osvojila najviše preferencijalnih glasova i postala zastupnik, štovatelj je ustaškog pokreta. 

Hrvatski list "Novosti" otkrio je njenu kompromitirajuću prošlost i objavio pjesmu koju je napisala, praćenu fotografijom u ustaškoj uniformi, da bi nakon toga ona u telefonskom razgovoru za isti list potvrdila da se ne srami ustaštva. 

- Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla - izjavila je Tomašić. 

Dodala je kako "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH". 

- Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na šestojanuarsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom - pojasnila je Tomašić.

Dotaknula se i Ante Pavelića, rekavši kako je shvatila da je bio narcisoidan i da je puno stvari mogao napraviti drugačije.

- Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu - rekla je ona.

U pjesmi koju je recitirala 1985. godine ona diže Pavelića na pijedestal.

"Sva će srca opet kucati kao jedno, Domovino, za te i za Poglavnika", dio je jedne od dvije strofe u kojem se spominju Pavelić i njegova "hrabrost i gordost". Pjesma završava sa "vječno za dom spremni".

''Novosti'' su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 70-ih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine 80-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Autorske pjesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu ''Nezavisna Država Hrvatska'', koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

NA VRH

Podijeli članak na