SKOPLJE

Stoltenberg: Učlanjenje Sjeverne Makedonije važno za državu, region i NATO

Povećan broj stranih investicija nakon dobivanja poziva za učlanjenje

Jens Stoltenberg i Talat Džaferi. NATO

Avaz.ba / Antenam.net

3.6.2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO važno za tu državu, ali je dodao kako je to važno i za region i za cijelu Alijansu.

On je ocijenio da se vide benefiti integracije zemlje u NATO, imajući u vidu činjenicu da se broj stranih investicija u Sjevernoj Makedoniji povećao nakon dobivanja poziva za učlanjenje.

Soltenberg i članovi Sjevernoatlantskog vijeća borave u dvodnevnoj posjeti toj državi, gdje će tokom sastanka najvišeg tijela NATO-a, koji se održava u Skoplju, u fokusu biti Sjeverne Makedonije.

- Uskoro, 30. članica NATO-a Sjeverna Makedonija danas je domaćin 29. saveznika - poručio je Stoltenberg na početku sastanka.

On je ponovio da su Skoplje i Atina pokazali historijsku odlučnost i uspjeli razriješiti višedecenijski spor, potpisujući Prespanski sporazum te da upravo taj sporazum treba predstavljati model za kosovsko pitanje i za cijeli region. 

Prema njegovim riječima, postoji potreba za političkim rješenjem zbog čega, kaže, NATO i podržava dijalog između Beograda i Prištine. 

Odgovarajući na pitanje o prisustvu NATO-a na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je ono uspostavljeno putem misije KFOR, čiji je zadatak da kreiraju mir i sigurnost i da zaštite sve zajednice, uključujući i Srbe. Napomenuo je i da KFOR ostvaruje blisku saradnju sa svim zajednicama koje žive na Kosovu.

Inače, ovo je prva posjeta Stoltenberga i visokih predstavnika NATO-a Sjevernoj Makedoniji nakon potpisivanja protokola o učlanjenju te države, koji je ratificiralo 13 od ukupno 29 zemalja - članica Alijanse.

Sjevernoatlantsko vijeće je glavno političko tijelo koje usvaja odluke NATO-a. Vijeće prati političke i vojne procese koji se odnose na sigurnosna pitanja u cijeloj Alijansi. Sastavljen je od predstavnika svih zemalja članica, a predsjedava mu generalni sekretar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.