POLITIKA Razgovor nema alternativnu

Lajčak: Takse zakočile dijalog Beograda i Prištine, promjena granica vodi u rat

On smatra da kosovski problem nije toliko težak i da se može riješiti

Fena
09.06.2019 14:02

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ističe da je jedini način za rješenje kosovskog problema dijalog Beograda i Prištine, ali naglašava da su takse koje je uvela Priština zakočile razgovore.

Jedini put za rješavanje problema je nastavak dijaloga i međunarodna zajednica treba učiniti sve kako bi do toga došlo - objasnio je on. 

Kako tvrdi, kosovski problem nije toliko težak i može se riješiti, u svakom slučaju lakši je od promjene imena u slučaju Sjeverne Makedonije. Istovremeno, ističe i da međunarodna zajednica mora jasno reći da vjeruje u dijalog i ne podržava više jednostrane akcije bilo koje strane koje ruše dijalog. 

- Trenutno postoji manje povjerenja među partnerima u dijalogu, ali on nema alternativu. Dijalog rješava konkretne probleme, pomaže u uspostavljanju povjerenja i ujedno u evropskoj integraciji - objasnio je Lajčak.

Upitan za protivljenje pet članica EU priznanju nezavisnosti Kosova, predsjedavajući OSCE-a ističe da pozicija pet članica EU zasigurno nije uzrok problema.

 - Mi dozvoljavamo napredak Kosova na evropskom putu. Slovačka ima dobru saradnju s Prištinom i dolaze nam prištinski političari. Naša pozicija nije neprijateljska, već je reakcija na način na koji je proglašena nezavisnost. Slovačka ne želi da se Kosovo pretvori u ''crnu rupu'' i zajednički interes svih je da Priština gradi evropske standarde - kaže Lajčak. 

Problem, ističe on, treba da se rješava kroz dijalog, a prvi korak je da se ukinu takse. 

- To je zakočilo dijalog. A onda trebamo tražiti da se obje strane vrate dijalogu i da se ispunjavaju postignuti dogovori - podvukao je Lajčak.  Kada je riječ o ideji razgraničenja kao rješenju kosovskog problema, Lajčak ističe da bi bilo neozbiljno od EU da pruži podršku razgovoru o promjeni granica, bez nastavljanja dijaloga i ispunjavanja postignutih dogovora.

Prema njegovim riječima, promjena granice je jako opasna i izgradnja multietničkih društava, što je osnovna ideja EU, ne postiže se promjenom granica.

To je Pandorina kutija i predstavljala bi presedan. Ako hoćemo da rješavamo probleme u budućnosti, promjenom granica možemo doći do rata. Treba jasno da stavimo do znanja da ne treba da se razmišlja o promjeni granica, već da se radi na promjeni društva - kazao je on. 

Lajčak je podvukao da je multietničko društvo osnova na kojoj počiva EU i da bi, ako se na Balkanu dozvoli izgradnja monoetničkih društava, to značilo da EU taj region ne doživljava kao evropske zemlje.

To što 20 godina poslije sukoba na Kosovu nije pošlo za rukom uspostavljanje multietničkog društva, prema njegovim riječima, predstavlja neuspjeh, ali navodi da bi bila ogromna, tragična strateška greška, pomiriti se s tim.

Komentari

NA VRH