SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

Lajčak: Izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali

Posebna oblast koja je ostala visoko u mojoj agendi je situacija na sjeveru Kosova, rekao je Lajčak

Miroslav Lajčak. Miloš Milivojević / Tanjug

H. J. I.

27.8.2023

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je danas, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je u vrhu njegove agende situacija na sjeveru Kosova.

- Iako je tokom ljeta tempo u Briselu usporio, izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali. Posebna oblast koja je ostala visoko u mojoj agendi je situacija na sjeveru Kosova - napisao je Lajčak na Facebooku.

Dodao je da je pozvao Eskobara u Brisel na detaljne diskusije i sastanke kako bi se pripremili za naredne mjesece i dodatno ojačali zajedničke napore.

- Zajedno sa našim timovima detaljno smo razgovarali o pitanjima u vezi sa dijalogom, prenijeli jedni drugima ocjene trenutne situacije, dešavanja posljednjih mjeseci i očekivanja za naredni period. Također smo se pobrinuli da uskladimo neophodne naredne korake i prioritete - naveo je Lajčak.

On je dodao da će posjetiti Alpbah, Bled i Beograd gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem, "ali i nizom partnera, prijatelja i stručnjaka za Zapadni Balkan i svjetska politička dešavanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.