PORUKE

Marija Pejčinović-Burić: Pred BiH je još puno posla, ali bitno je ponavljati da je to država koja ima evropsku perspektivu

Istovremeno je izrazila žaljenje što među zemljama članicama EU nema saglasnosti da se honorira napredak Sjeverne Makedonije i Albanije i otvore pristupni pregovori

Marija Pejčinović-Burić. coe.int

Agencije

18.6.2019

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić smatra kako je evropski put najbolji za Bosnu i Hercegovinu u smislu stabilizacije i prosperiteta kako naše zemlje, tako i cijele regije.

Hrvatska ministrica koja sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove u Luksemburgu, kazala je kako vjeruje da je iznimno važno da se u evropskim institucijama osvješćuje evropska perspektiva BiH.  

- Vjerujemo da je iznimno važno da se u evropskim institucijama osvješćuje evropska perspektiva BiH jer mislimo da je iznimno važno da se to ne izgubi iz vida. Pred BiH je još puno posla, ali bitno je svaki put ponavljati da je to država koja ima evropsku perspektivu i da je evropski put najbolji za BiH u smislu stabilizacije i prosperiteta kako te zemlje, tako i u cijeloj regiji - rekla je Pejčinović-Burić i dodala kako je jedina na sastanku govorila o evropskoj perspektivi BiH.

Istovremeno je izrazila žaljenje što među zemljama članicama EU nema saglasnosti da se honorira napredak Sjeverne Makedonije i Albanije i otvore pristupni pregovori, jer je odluka o tome odgođena za oktobar ove godine i to bez jasnih naznaka da će se i tada donijeti pozitivna odluka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.