GENERALNA SEKRETARKA EV

Pejčinović-Burić: Vijeće Evrope podržava autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ovakvi pokušaji podrivanja ustavno-pravnog poretka zemlje su protiv temeljnih načela vladavine prava, te nisu prihvatljivi, poručila je ona

Pejčinović-Burić: Odluke Ustavnog suda su pravomoćne na cijelom području BiH. Vijeće Evrope

H. J. I.

29.6.2023

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić danas je oštro osudila NSRS i donošenje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

- Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i pravomoćne na cijelom području BiH. Ovakvi pokušaji podrivanja ustavno-pravnog poretka zemlje su protiv temeljnih načela vladavine prava, te nisu prihvatljivi - rekla je Pejčinović-Burić.

Ona je istakla kako Vijeće Evrope podržava autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Ustavni sud ostaje institucionalni garant zaštite ljudskih prava i vladavine prava u zemlji, što je potvrđeno i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Mora se osigurati pravna sigurnost za sve građane Bosne i Hercegovine - istakla je Pejčinović-Burić.

Pejčinović-Burić je naglasila kako će Vijeće Evrope nastaviti pomagati i podržavati Bosnu i Hercegovinu u provedbi njene reformske agende, usmjerene na jačanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, saopćeno je iz press službe Vijeća Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.