PACE

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je jučer bio "dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe"

Miloš Vučević. Anadolija

FENA

17.4.2024

Preporuka Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) za prijem Kosova u tu organizaciju, na Kosovu je dočekana s oduševljenjem dok mandatar za sastav nove srbijanske vlade Miloš Vučević smatra da je takva odluka nastavak festivala licemjerja i još jedan čavao u lijes međunarodnog prava.

Ne priznaju Kosovo kao državu

- Nije u pitanju naša percepcija Kosova, kao kolijevke identiteta, već su oni sami pogazili ono što su postavili, jer je to netko od njih tražio telefonom ili emailom. Srbija će se boriti argumentima, činjenicama, zakonom, moralom i vjerom u sebe, jer ako ne vjerujemo sami u sebe, ne možemo očekivati ​​ni od drugih - rekao je Vučević tijekom gostovanja na Radioteleviziji Srbije.

Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je jučer bio "dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe", ocijenivši kako je "prvi puta u historiji preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uvjete u području ljudskih prava i sloboda -

Dačić je u pisanoj izjavi istaknuo da "Priština već 11 godina odbija formirati Zajednicu srpskih općina" i nad srpskim narodom "provodi politiku terora i etničkog čišćenja“.

Međutim, kosovski premijer Albin Kurti oprečnog je mišljenja te ističe kako Srbi na Kosovu imaju mnoga prava kao manjina koja čini 4 posto stanovništva, te je istodobno postavio pitanje kako mogu tražiti više prava, kada Srbi bojkotiraju ono što sada imaju.

- Imamo deset mjesta rezerviranih za Srbe u Skupštini, srpski jezik je službeni jezik, deset od 38 općina ima srpsku većinu. Kroz vladinu politiku, s gospodarstvom, u socijalnom smislu, uloži smo napore i uspjehe da integriramo Srbe. Imamo srpskog ministra. Kao društvo, kao vlada, kao država moramo stalno spominjati koja prava srpska manjina, koja čini 4 posto stanovništva, uživa na Kosovu - kazao je Kurti.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži da se jučerašnjoj u debati "čuo glas Europljana". Osmani dijeli Kurtijev stav da je "pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva".

Istodobno, Radio Slobodna Europa (RFE) objavila je kako se u diplomatskim krugovima može čuti da članstvo Kosova možda ipak neće biti stavljeno na dnevni red sastanka Odbora ministara u maju.

To se odnosi i na aktivnost zemalja Kvinte – Sjedinjenih Država, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije – koje inače podržavaju Kosovo, ali istodobno žele da Priština krene ka uspostavljanju Zajednice općina sa srpskom većinom, što je bio jedan od ključnih protuargumenata Beograda za prihvaćanje izvješća grčke zastupnice Dore Bakojanis.

Ona je, pak, u svom izvješću ocijenila da je riječ o pitanju koje je u "unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Vijeće Europe".

Usvojili izvješće

Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe usvojili su u utorak dvotrećinskom većinom izvješće grčke zastupnice Dore Bakojanis, kojim se Odboru ministara Vijeća Europe preporučuje da prihvati kandidaturu Kosova za članstvo u Vijeću Europe - organizaciji posvećenoj ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Prijedlog za prijem Kosova u Vijeće Europe naći će se na dnevnom redu sastanka Odbora ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja u Strazburu kada bi trebala biti donesena konačna odluka i to dvotrećinskom većinom ministara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.