REGION

Rama: Izbori će biti održani na teritoriji cijele zemlje, ne igrajte se s vatrom

Albanska opozicija danas će održati deveti protest "ujedinjene opozicije"

Edi Rama. Arhiv

V. D./Avaz.ba

21.6.2019

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će lokalni izbori, zakazani za 30. juni, biti održani na teritoriji cijele zemlje.

On je poručio onima koji "ometaju" taj proces da se "igraju vatrom".

Rama je za Radio slobodnu Evropu (RSE), povodom institucionalne i političke krize koja potresa Albaniju zbog nesuglasica između njega i predsjednika Ilira Mete oko datuma održavanja lokalnih izbora, istakao da je rješenje jasno, kao i da ga podržava cijela međunarodna zajednica.

- Narod ima pravo da bira na dan određen Ustavom i zakonom i političari imaju obavezu da izađu pred narod. Ko ne izađe pred narod, slobodan je da to uradi, ali historija je pokazala da ne samo što time ništa ne dobija već, naprotiv, plaća veliku političku cijenu - naglasio je Rama.

Albanski predsjednik Ilir Meta odložio je prije dvije sedmice lokalne izbore obrazlažući takvu odluku "dubokom političkom krizom" koja vlada u zemlji, te izrazio zabrinutost od uličnih nereda.

Albanska opozicija danas će održati deveti protest "ujedinjene opozicije", a njen lider Ljuljzim Baša iz Demokratske partije izjavio je da neće odustati od zahtjeva za Raminom ostavkom, formiranjem prijelazne vlade i raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.