PROCESI

Gruevski priveden, Mađarska ga odbila izručiti

Gruevski prilikom privođenja. Agencije

Agencije

27.6.2019

Sud u Budimpešti odbio je zahtjev Sjeverne Makedonije za ekstradiciju bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji u Mađarskoj uživa politički azil i koji je jutros priveden.

Kako su prenijeli makedonski mediji, kao razlog za odbijanje zahtjeva navodi se da nisu ispunjeni uvjeti za ekstradiciju.

Bivši makedonski premijer je, kako se navodi, jutros uhapšen na osnovu zahtjeva za ekstradiciju i s lisicama na rukama priveden u sud u Budimpešti, u pratnji dvojice muškaraca u civilu, pripadnika mađarske službe sigurnosti ili policije.

Mediji su objavili snimak i fotografije kako Gruevskog s kapom i naočalama i kaputom prebačenim preko ruku koje drži ispred sebe dovode u sudnicu.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije prvo je podnijelo zahtjev za ekstradiciju Gruevskog da bi odležao dvogodišnju kaznu zatvora, a kasnije i zbog sumnji da je organizator nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila 2017.

Protiv bivšeg premijera u Skoplju se vodi nekoliko sudskih postupaka, kao i nekoliko istraga za krivična djela koja je počinio dok je bio na vlasti. Da bi izbjegao služenje zatvorske kazne u novembru prošle godine, Gruevski je pobjegao iz Skoplja u Budimpeštu, gdje je u kratkom roku dobio politički azil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.