REGION

Predstavnik Srbije napustio sastanak u sjedištu NATO-a zbog Kosova

Promovirali svoju nezavisnost

Predrag Bandić. Marko Todorović

Avaz.ba

12.7.2019

Šef Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO-u brigadni general Predrag Bandić oštro je protestirao, a zatim napustio sastanak Inicijative za normalizaciju zračnog  saobraćaja iznad Balkana u Briselu zbog predstavnika Kosova.

U saopćenju iz Ministarstva odbrane Srbije navedeno je da su predstavnici prištinskih institucija "iskoristili sastanak za pokušaj promoviranja nezavisnosti Kosova i njegovih institucija".

- Napuštanje sastanka je reagiranje delegacije Srbije na nastup delegacije institucija u Prištini jer je uvjet bio da na sastanku ta delegacija bude obilježena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizirao NATO, koji kao organizacija ne prepoznaje Kosovo - naveli su u saopćenju.

Srbijanska strana tvrdi kako je šef kosovske delegacije "za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati", vrijeme svog govora iskoristio za promoviranje nezavisnosti Kosova, nakon čega je šef srbijanske delegacije oštro protestirao i napustio sastanak.

- Napominjemo da je riječ o nezabilježenom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.