VISOKE TENZIJE

Na granici između Kosova i Srbije patroliraju britanski vojnici

Kao glavni razlog povećane prisutnosti vojnika navodi se teroristički napad na sjeveru Kosova koji se desio 24. septembra ove godine

Britanski vojnici na granici. Reuters

N. H.

25.11.2023

Granicom između Kosova i Srbije patroliraju britanske trupe kao dio mirovnog prisustva NATO-a. Ono je dodatno pojačano zbog zabrinutosti da bi se mogao desiti otvoreni sukob nakon niza nasilnih incidenata u posljednjim mjeseicma, piše Reuters. 

U nastavku dodaju da je Sjevernoatlantski pakt je poslao stotine dodatnih vojnika iz Velike Britanije i Rumunije na Kosovo, a kao glavni razlog se navodi teroristički napad na sjeveru Kosova 24. septembra ove godine. Objašnjava se da su tada u Banjskoj ubijena tri napadača i jedan policajaca, te da se ovo smatra najgorim nasiljem na Kosovu, otkako su proglasili nezavisnost 2008. godine. 

Kosovo je tada optužilo Srbiju da pružaju finansijsku i praktičnu podršu napadačima, što Beograd strogo negira. 

NATO je poslao 1.000 dodatnih vojnika u region, čime je svoje prisustvo tamo doveo do 4.500 vojnika. 

Kako navodi Reuters, britanski vojnici su raspoređeni u smjenama po 18 sati kako bi se osiguralo da oružje ili naoružane grupe ne mogu ući na Kosovo. 

Poručnik Džos Gedi (Joss Gaddie) rekao je za Reuters da vojnici također prikupljaju "obavještajne podatke o bilo kakvoj ilegalnoj ili sumnjivoj aktivnost koja se zatim šalje u KFOR i dalje".

Tokom posjete Zapadnom Balkanu u ponedjeljak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da organizacija razmatra da li je potrebno trajnije povećanje snaga “kako bi se osiguralo da ovo ne izmakne kontroli i ne stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u široj regiji”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.