RAZGOVOR

Vlasi: Vučić cilja da preko Dodika uzme pola Bosne za Kosovo

Budućnost Bosne i Hercegovine zavisi samo od političkih elita u državi

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi. Arhiv

Avaz.ba/ Vijesti.me

28.8.2019

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi kazao je kako nijedna američka administracija, bez obzira na to ko je činio, neće učiniti ništa što bi narušilo status Kosova kao nezavisne države.

Vlasi je u intervjuu za Vijesti.ba kazao da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu bila pokušaj da tamošnji Srbi čuju da je Kosovo, kao nezavisna država nesporna činjenica, te da finale sporazuma o normalizaciji odnosa podrazumijeva da Srbija prizna Kosovo kao državu.

- Nijedna administracija u Vašingtonu, pa ni ova Trampova, neće tražiti od Kosova da Srbiji dadne nešto što bi narušilo status Kosova sa sadašnjim ustavnim statusom, granicama i teritorijom. Amerikanci kažu "dogovorite se", ali do međusobnog priznanja mora doći. Kada Vučić stalno ponavlja da do priznanja Kosova od Srbije neće doći dok ne bude nekog kompromisa koji znači da i Srbija i Srbi dobiju nešto, a ne samo Albanci, ne misli on samo na neki djelić teritorije Kosova jer Srbiji to ne treba, a niti će to dobiti od nas. On namjerno i ne precizira šta bi to Srbija i Srbi htjeli. A ustvari cilja na pola Bosne koji se zove entitet RS - kazao je Vlasi.

Kako je rekao, ne vodi Vučić džaba Dodika na svaku seosku crkvenu slavu po Srbiji.

- Kao što ni Dodik ne radi tako uporno na rušenju Bosne i protežiranju teze da, ako će Srbija priznati Kosovo, onda će i RS tražiti otcjepljenje od Bosne. To je ista politika s kojom se 1992. godine krenulo u rat i zločine za nestanak Bosne. Mislim da to niko razuman u svijetu neće dopustiti pa ni Rusija neće podržati takvu mračnu opciju - smatra Vlasi. 

Smatra da se Amerika iz strateških razloga mora vratiti na Balkan i to ne samo, kako je kazao, radi normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, nego, najprije, da ne dopuste Rusiji da uporištem na Srbiju ne upropasti sve ono što su Amerikanci već 25 godina uložili u mir i stabilnost na Balkanu.

Budućnost Bosne i Hercegovine, smatra Vlasi, zavisi samo od političkih elita u državi, jer su, kako je rekao, oni zaduženi za očuvanje stabilnosti, etničkih prava i sigurnost građa.

- Istovremeno da porade na normalizaciji međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa. Tu mislim prije svega na Srbiju jer je ona pokrenula spiralu zla još 1989. godine na Kosovu pa ratove u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Nad BiH mora se povratiti jedna forma blagog međunarodnog protektorata koji bi vršila Evropska unija uz aktivnu podršku SAD. Cilj i zadaća tog protektorata treba biti da zaštiti državni integritet BiH od Milorada Dodika i Dragana Čovića, a da pri tome osigura ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana kojima je BiH zajednička država bez rezervne države izvan nje. To bi trajalo dok na vlast ne dođu političke snage posvećene jedinstvenoj BiH prihvatljivoj za sve svoje građane. To je realno i moguće jer oni koji rade na tome da BiH prikažu nemogućom misijom svoje narode guraju u sukobe iz 1992. godine - zaključio je Vlasi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.