CRNA GORA Nema zvanične potvrde, ali ni demantija

Američki državni sekretar Majk Pompeo planira posjetu Podgorici

Šef Stejt departmenta trebao bi početkom oktobra doputovati u Sjevernu Makedoniju

Avaz.ba / Vijesti.me
25.09.2019 09:48

Majk Pompeo

Foto: Avaz

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo (Mike) trebao bi naredne sedmice posjetiti Crnu Goru, prenose Vijesti.me.

Kako prenose, šef Stejt departmenta i jedan od najbližih saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) trebao bi početkom oktobra doputovati u Sjevernu Makedoniju, a zatim i u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD u Podgorici nisu potvrdili, ali ni demantirali dolazak visokog američkog zvaničnika, kao ni iz Stejt departmenta.

- Ne možemo potvrditi vašu informaciju o posjeti državnog sekretara SAD Crnoj Gori - saopćili su Vijestima iz ambasade, odgovarajući na pitanja kada se očekuje njegov dolazak i s kim će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati, šta je povod posjete i hoće li se sresti s nekim od opozicionih lidera.

Iz Stejt departmenta, koji organizira zvanične posjete američkog državnog sekretara, nisu odgovorili na upit, kao ni iz kabineta najviših zvaničnika Crne Gore - premijera Duška Markovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. 

Prema diplomatskom protokolu, kako prenosi ovaj crnogorski portal, posjeta još nije zvanično najavljena pa se ne može ni govoriti o planovima za susrete sa zvaničnicima regiona.

Državni sekretar SAD Pompeo je nedavno imenovao specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera (Matthew), koji je nedavno boravio u posjeti Crnoj Gori.

Imenovanje Palmera predstavljeno je kao napor SAD da pogura integraciju Balkana među države zapada. 

- Palmer će voditi naše napore da ojačamo diplomatsko uključivanje SAD u podršku miru, stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu - kazao je Pompeo nakon postavljenja Palmera za svog specijalnog izaslanika.

Pompeo je na funkciju državnog sekretara SAD došao prošle godine, nakon što je Tramp smijenio Reksa Tilersona (Rex Tillerson). Prethodno je godinu obavljao funkciju direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Ukoliko Pompeo posjeti Crnu Goru, to bi bio drugi visoki zvaničnik SAD koji je to učinio, nakon što je prije dvije godine u zvaničnoj posjeti Podgorici boravio potpredsjednik SAD Majk Pens.

Komentari

NA VRH