UTRKA

Bliže se prijevremeni izbori na Kosovu

Zvanična izborna kampanja na Kosovu bliži se završetku

Priština. Arhiv

S. Š. / Avaz.ba

3.10.2019

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 6. oktobar.

Dva dana prije nego što će građani Kosova izaći na birališta, Srpska lista s jedne i ostale stranke Srba s druge strane, međusobno se optužuju za pritiske i saradnju s Prištinom. Kod albanskih partija, pitanja koja se potenciraju u kampanji su održanje taksi na robu iz Srbije i insistiranje na tome da neće biti zadiranja u teritoriju Kosova.

Redoslijed na glasačkom listiću izvučen je žrijebom 17. septembra, i tu su učesnici poredani uz trocifrene brojeve. Demokratska partija Kosova (Kadri Veselji) ima broj 112, a Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa), broj 134, pretposljednji je na listi.

Koalicije Alijanse za budućnost Kosova (Ramuš Haradinaj) i Socijaldemokratska partija Kosova (Špend Ahmeti) ima broj 119, dok koalicija Socijaldemokratske inicijative Kosova, Alijanse novo Kosovo (Fatmir Ljimaj) i Partija pravde ima broj 122. Samoopredjeljenje (Aljbin Kurti) nalazi se na broju 126.

Od stranaka kosovskih Srba, koalicija Sloboda ima broj 120, Srpska lista 135 i posljednja je na izbornoj listi. Samostalna liberalna stranka ima broj 121 i Partija kosovskih Srba 115.

Kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu završava se sutra u ponoć, dok je izborni dan nedjelja, 6. oktobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.