REGION

Kurti: Razgraničenje Crne Gore i Kosova nije zatvoreno pitanje

Potrebno je formirati zajedničko radno tijelo, koje će, navodi on, ispraviti razgraničenje, što je predviđeno sporazumom iz 2018.

Albin Kurti. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

11.10.2019

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, koji je pobjednik nedavno održanih kosovskih izbora, poručio je da razgraničenje s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje.

Kurti je, kako prenosi portal Malesia.me, za TV Klan rekao da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo, koje će, navodi on, ispraviti razgraničenje, što je predviđeno sporazumom koji su u Podgorici 2018. godine potpisali tadašnji crnogorski predsjednik Filip Vujanović i Kosova Hašim Tači.

Prema ovom pitanju, kao i u vezi puta Dečani - Plav, rekao je on, uspostavit će se direktan dijalog sa zvaničnom Podgoricom.

Podsjećamo, funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da pobjeda Kurtija na izborima na Kosovu neće utjecati na odnose Crne Gore i Kosova.

- Što se tiče razgraničenja, veoma je važno podsjetiti da su parlamenti i jedne i druge države ratificirali sporazume o razgraničenju. Mislim da neće nova vlast više pokrenuti to pitanje, jer ono što je ratificirano je dobro, ne samo za jednu ili drugu državu nego je novi prilog regionalnoj stabilnosti - kazao je Gegaj za ''Pobjedu''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.