ODLUKE

Prijevremeni izbori u Sjevernoj Makedoniji u aprilu

Vjerujem da će građani 12. aprila donijeti mudar izbor koji će utrti put kojim mi političari moramo voditi zemlju - poručio je Zaev

Prijevremene izbore zatražio premijer Zoran Zaev. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

21.10.2019

Prijevremeni izbori u Sjevernoj Makediniji bit će održani 12. aprila. Dogovorili su se ovo čelnici najvećih sjevernomakedonskih stranaka, nakon što članice Evropske unije nisu postigle suglasnost oko otvaranja pristupnih pregovora s tom državom. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u petak je predvodio skupinu evropskih čelnika koje su blokirale otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, usprkos zabrinutosti da bi to moglo povećati kineski i ruski utjecaj na Balkanu. Za otvaranje pregovora bila je potrebna jednoglasna odluka članica EU-a.

Dan kasnije premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev je najavio da želi prijevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke u Briselu, istakavši kako je "to bila velika nepravda".  

Poručio je da želi da birači odluče o budućim koracima i da su za to potrebni "prijevremeni izbori što je prije moguće". Makedonski mediji pišu kako je Zaev tražio da se izbori održe već krajem decembra, no tome se usprotivila opozicija. 

Naposlijetku je dogovoreno da prijevremeni izbori budu održani 12. aprila, osam mjeseci prije regularnog roka. 

Prema zakonu Zaev zbog toga treba odstupiti s premijerske funkcije u januaru, a državu će do izbora voditi tehnička vlada. 

- Vjerujem da će građani 12. aprila donijeti mudar izbor koji će utrti put kojim mi političari moramo voditi zemlju - poručio je on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.