ZAGREB Na sastanku ministara odbrane NATO članica

Hrvatska pred povlačenjem vojnika iz Afganistana?

Na ministarskom sastanku, koji se održao u srijedu i četvrtak, hrvatsku delegaciju predvodio je ministar odbrane Damir Krstičević

Avaz.ba / Fena

Hrvatska povlači vojsku

Foto: Ilustracija


Na sastanku ministara odbrane NATO članica Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu za sudjelovanje u međunarodnim misijama NATO-a, navode u petak hrvatski mediji i doznaju da bi se Hrvatska uskoro mogla povući iz misije u Afganistanu. 

Na ministarskom sastanku, koji se održao u srijedu i četvrtak, hrvatsku delegaciju predvodio je ministar odbrane Damir Krstičević. Hrvatska u ovom trenutku sudjeluje u NATO misijama u Afganistanu, na Kosovu i u Iraku. Jedan od važnijih sastanaka bio je i onaj zemalja članica misije "Resolute Support" u Afganistanu, navodi "Jutarnji list" u broju od petka. Kako "Jutarnji" neslužbeno saznaje od izvora u MORH-u, razgovaralo se o budućnosti ove operacije u sklopu mirovnih pregovora koje, uz pokroviteljstvo Sjedinjenih Američkih Država, vodi afganistanska vlada s talibanima o okončanju sukoba. 

  • Hrvatska povlači vojsku

    Hrvatska povlači vojsku

    Foto: Ilustracija


Neslužbeno, zaključeno je kako je neminovno da članice misije, među kojima je i Hrvatska, idu na smanjivanje broja svojih vojnika. Uostalom, i SAD su već počele smanjivati broj svojih vojnika u jedinicama koje nisu dio NATO operacije. Za Hrvatsku je, također, važna činjenica da je među članicama misije postignut dogovor da više nije na snazi slogan "Zajedno unutra, zajedno van", što je sugeriralo da će se saveznici zajednički povući iz misije. Sada je na snazi novi slogan "Zajedno unutra, zajedno se prilagođavamo". To, zapravo, znači kako svaka članica misije ima pravo da samostalno odluči o povlačenju iz misije, ali uz prethodni dogovor sa partnerima.

Ova promjena politike izuzetno je važna za Hrvatsku, koja u ovoj misiji ima 104 vojnika. Oni obavljaju poslove savjetnika pripadnika afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetničkih timova, medicinske i vojnopolicijske dužnosti, prenosi Hina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na