EPIDEMIJA Potvrdio premijer Marjan Šarec

Slovenija spremna i na zatvaranje granice zbog koronavirusa

Postoje i scenariji za daljnje aktivnosti, pa i angažiranje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja oboljelih, no sve te mjere trebaju biti primjerene razvoju situacije

Fena
24.02.2020 22:24

Marjan Šarec

Foto: Agencije

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa.

- Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno provoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći - kazao je Šarec novinarima prilikom proslave predaje novog helikoptera policiji na ljubljanskom aerodromu.

Prema riječima slovenskog premijera u ostavci, slovenska vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog vjerovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.

  • Marjan Šarec
    Marjan Šarec Foto: Agencije

Postoje i scenariji za daljnje aktivnosti, pa i angažiranje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja oboljelih, no sve te mjere trebaju biti primjerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sjednici, u kontaktu je s vlastima u susjednim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susjednih država najavio predsjednik italijanske vlade Đuzepe Konte (Giuseppe Conte).

Zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi koronavirus i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle sedmice u domovinu prebačena s kruzera "Diamond Princess", a testovi provedeni prije toga u Japanu i oni u Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osjećaju i nemaju simptome bolesti.

Komentari

NA VRH