ALARMANTNO Posljedice koronavirusa već se osjećaju

Turizam na zapadnom Balkanu na koljenima

Skoro polovina turističkih agencija i tur operatera počela rezati troškove i otpuštati radnike

Avaz.ba

Mnogi otkazuju putovanja

Foto: Arhiv


- Kako je ova pandemija zatvorila milijarde ljudi u kuću, jedan sektor već osjeća udarac, a to je turizam. Jedno od pet rezervisanih putovanja na zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer znamo da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 posto, dok je 11,4 posto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica - rekla je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.   

Projekt razvoja i promocije turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija, provelo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa zapadnog Balkana koje će uskoro biti dostupno. Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 posto turističkih agencija i tur operatera već počelo s rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 posto njih je već prestalo s radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.  

  • Očekuje se manji broj turista

    Očekuje se manji broj turista

    Foto: Arhiv


S obzirom na to da bi se sami teško mogli izboriti s ovakvim okolnostima, 72 posto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili s radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem koronavirusa.

Utjecaj pandemije ogroman je u svijetu, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 posto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao „izgubiti“ oko sedam godina svog rasta, s obzirom na to da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.

- Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bismo ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo s reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora - zaključuje Bregu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na