REGION

Vulin uvrijedio Pendarovaskog i građane Sjeverne Makedonije

Pendarovskog u Makedoniji malo ko pita za bilo šta, a još manje je bitno šta misli o pitanjima u susjednim državama, rekao Vulin

Pendarovaski: Stav Vulina "ne zaslužuje komentar". Agencije

Avaz.ba

16.5.2020

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da "predsjednik Sjeverne Makedonije može slobodno da šuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da šuti, jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje". 

On je komentirao izjavu iz Skoplja o razmjeni teritorija Beograda i Prištine. U Kabinetu predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovaskog je rečeno da stav Vulina "ne zaslužuje komentar".

Protivi se ideji razmjeni teritorije

Predsjednik Sjeverne Makedonije je izjavio prethodno da se protivi ideji razmjeni teritorije između Beograda i Prištine.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da će Srbija riješiti probleme na Kosovu i da predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog povodom toga "niti će neko pitati, niti će tražiti njegovo mišljenje".

- Pendarovskog u Makedoniji malo ko pita za bilo šta, a još manje je bitno šta misli o pitanjima u susjednim državama. Predsjednik Sjeverne Makedonije može slobodno da šuti na jeziku koji mu niko osim Srbije ne priznaje, a na ostalim jezicima može još glasnije da šuti, jer mu niko niti traži niti prihvata mišljenje - naveo je Vulin u pisanoj izjavi, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Oporavak regiona

- Pendarovski vjeruje da riješenja koja mogu dovesti do promjene granica i razmjene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava - rekla je za Gazetu Ekspress predstavnica njegovog kabineta Biljana Radeva, prenio je portal Kosovo online.

- Takav stav ne zaslužuje komentar - rečeno je u Kabinetu Pendarovskog kablovskoj Televiziji 21, koja program emituje pretežno na albanskom.

Ta televizija je objavila i da je Vulin "nedoličnom izjavom" u reakciji na stav predsjednika Sjeverne Makedonije da se protivi ideji razmjeni teritorije između Beograda i Prištine "uvrijedio cijelu državu, a prije svega Pendarovskog".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.