POZIV NA LINČ

Portal IN4S i Srpska crkva u Crnoj Gori organiziraju zastrašujuću kampanju

Na primjer, kada vidite policajce da vas snimaju u litijama, na nekom drugom vjerskom skupu, dok ulazite u crkvu… snimite i vi njih, kazao je srpski pop

Avaz.ba / Pobjeda.me

21.6.2020

Fotografije su velike, poredane u nizu, da se što bolje vide i upamte lica policajaca.

Ova zastrašujuća kampanja naišla je na muk države, ombudsmana, takozvanih građanskih aktivista, boraca za ljudska prava, medija, političara?! Ni riječju nisu osudili poziv na linč, crtanje meta policajcima.

Za razliku od njih Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori reagovala je odmah. Već sutradan, 19. juna, objavljen je poziv paroha te crkve, barskog protojereja Jovana Plamenca "vjernom narodu" da snimaju policajce, saznaju njihova imena, ko su, od koga, odakle su i da sve to odmah postave na društvenim mrežama.

- Na primjer, kada vidite policajce da vas snimaju u litijama, na nekom drugom vjerskom skupu, dok ulazite u crkvu… snimite i vi njih. Unesite im se telefonom u lice, snimite im zjenice i dlačice iz nosa i u uhu. Priđite vas deset, dvadeset… i svi snimajte. Odmah te snimke pustite na društvene mreže. Saznajte im imena i njih objavite. Snimite tako i policajce u kordonima. Objavite ko su, od koga su, odakle su - pozvao je srpski pop, u opširnom tekstu u kojem objašnjava da se SPC ne bavi politikom, ali da je misija kojoj svi treba da teže rušenje Mila Đukanovića i crnogorske vlasti.


Organizovana kampanja

Objavljuju se fotografije policajaca. Screenshot

- Ne nosite im više kolače, pobogu - pozvao je Plamenac, "oni su vaši neprijatelji, sve dok služe režimu Mila Đukanovića", poručio je on sa portala IN4S.

Institucije, ombudsman i ini borci za ljudska prava i dalje "spavaju".

- Ovo što se dešava treba nazvati pravim imenom, jer ekstremno prevazilazi okvire konstruktivne i demokratske diskusije. Upadljiva je i redukcija medijske i intelektualne objektivnosti i analitičnosti. Sprovodi se organizovana kampanja protiv crnogorske policije kojoj nije cilj da se argumentovano i dokazima ukaže na policijsku brutalnost. Namjera je da se crnogorski policajci diskredituju i dezintegrišu po svaku cijenu, predstave partijskim servisom, a Crna Gora liši elementarne demokratske i institucionalne prepoznatljivosti i izgrađenosti - rekao je za Pobjedu Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Propaganda

Poziv da se na društvenim mrežama objavljuju informacije sa imenima, adresama i ostalim podacima o policajcima, kao i njihove slike, ocjenjuje za Pobjedu izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović, direktan je atak na ljude koji rade u ovoj državi jedan od najodgovornijih poslova.

- Ovo se ne dešava prvi put. Već duže vrijeme portal IN4S ne ponaša se kao medij, već kao platforma za destabilizaciju Crne Gore, sa koje se širi najvulgarniji oblik govora mržnje - ističe Vujović.

Ne tako davno crnogorska medijska zajednica, građanski aktivisti, civilno društvo, a onda i institucije „skočili“ su i osudili ogavne hajke koje je pokretala ovdašnja ekspozitura srpskog tabloida "Informer". Organizovani su performansi, pisala se otvorena pisma, tražila zabrana tog lista... S pravom.

Prije samo nekoliko godina isto tako su, s pravom, udruženo "skočili" i osudili Dnevne novine kada su na naslovnici objavili fotografije i imena osoba, iz policijskog dokumenta u koji je ovaj medij imao uvid, koje su se sumnjičile za izazivanje nereda na protestima prosrpske političke koalicije Demokratski front u oktobru 2015. godine.

- Medijska zajednica je autonomna i ima odlučujući ulogu u našoj daljoj demokratskoj izgradnji. Važno je da ima sopstveni odgovor na kršenje novinarskih standarda i etike. Savjet je posebno identifikovao da portal IN4S vodi organizovanu kampanju da se objavljuju lični podaci policajaca, a njihove porodice izlažu neosnovanom eskponiranju. Standardi ljudskih prava prepoznaju odgovornost portala da osiguraju proaktivni pristup za uklanjanje svih sadržaja koji imaju oblik govora mržnje i prijetnje fizičkom integritetu bilo kojeg pojedinca, pri čemu anonimnost ne isključuje odgovornost za objavljeni sadržaj  - kaže Zeković.

Savjet, ističe on, najoštrije osuđuje "klevetničke, uvrjedljive, vulgarne i prijeteće sadržaje, komentare i govor mržnje prema pripadnicima crnogorske policije koji je prisutan na društvenim mrežama i medijskim portalima, među kojima prednjači IN4S".

Dio uticajnih crnogorskih medija, kao i građanskih aktivista, intelektualaca i civilnog društva odavno šuti na brutalne kampanje srpskih propagandista u Crnoj Gori. Neki od njih produkt su i donekle "umiveni" akteri te propagande, pa razumljivo je da šute, dok su oni drugi odavno objelodanili programsko načelo da ne diraju u srpske interese u Crnoj Gori. Na zajedničkom su zadatku čiji je jedini cilj svrgavanje sa vlasti Mila Đukanovića. Za svoje bitke imaju bezrezervnu finansijsku podršku Evropske unije kroz grantove koji se mjere desetinama i stotinama hiljada eura.

Objavljuju se fotografije policajaca. Screenshot


Njihovo viđenje kršenja prava i pravde je selektivno. Reaguju samo na ono što ugrožava njihovu bitku ili što može sutra obezbijediti grant EU.

- Odgovornost imamo svi koji se bavimo zaštitom ljudskih prava građana, u koje spadaju i policajci, da se unaprijedi rad policije, ali i da pomognemo da se pokaže stvarna, pozitivna i profesionalna, strana policije kako bi se zaustavili nedopustivi stereotipi i generalizacija bilo koje vrste - poručuje Zeković.

Za publicistu Slobodana Jovanovića prosto je neshvatljivo "da opskurni portal pod imenom IN4S konstantno objavljuje sadržaje koji predstavljaju notorna krivična djela i da to nailazi na opštu ravnodušnost".

- Osim što su sveštenici SPC oslobođeni svake krivične odgovornosti, moram pitati državne organe postoje li i mediji koji su ekskulpirani od krivične odgovornosti. Fašisoidni poziv srpskog popa, Jovana Plamenca, da se vrši progon službenih lica i njihovih porodica i njihovo javno šikaniranje kako bi se odvratili od ispunjavanja svojih obaveza, zatim objavljivanje njihovih slika sa imenima i mjestima odakle su, zašlo je u klasični terorizam i udar na državne institucije - ocijenio je Jovanović.

Ravnodušnost, međutim, ovdje godinama stoluje, ali, utisak je, samo kada ljudska prava i profesionalne standarde krše oni koji dolaze iz bloka suprotstavljenog vlasti. Pogotovo se ćuti na govor mržnje i opskurne poruke prosrpskih propagandista, čak i onda kada su na udaru žene.

Bez reakcije ostala je brutalna kampanja koju je portal IN4S pokrenuo u maju 2018. protiv jedne Budvanke, samo zbog toga što njeno mišljenje nije bilo u saglasju sa njihovim.

Osim neprimjerenih kvalifikacija koje su iznijeli na njen račun, samo zato što je na društvenim mrežama kritikovala plakat kojim se ovaj portal pridružio neprihvatljivoj akciji lokalnih vlasti - proslavi 100 godina od ulaska srpske vojske u Budvu, objavili su i njenu fotografiju. Muk i tada.







Šutnja

Medijska zajednica, s izuzetkom Pobjede, ali i borci i borkinje za ljudska prava, u koja spadaju i ženska prava, nijesu, u aprili 2018. godine, reagovali ni na neprimjereni atak na jednu poslanicu crnogorskog parlamenta. Inicijator tog ogavnog napada na jednu ženu bio je poslanik prosrpskog Demokratskog fronta, a podržale su ga Vijesti. Oglasio se jedino ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, a onda, sa nekoliko dana zakašnjenja i ombudsman.

Porazno je za crnogorsko društvo što su ljudska prava jednih, onima koji bi trebalo da ih štite i promovišu, manje vrijedna od istih tih ljudskih prava drugih.

Porazno je što je nekim medijima dozvoljeno sve, pa i brutalni pozivi na linč. Prolaze, ne bez kazne, nego i bez opomene i uz muk medijske zajednice.

- Iako mislim da je portal IN4S poodavno zaslužio da bude zabranjen, a njegov urednik, pošto imam informacije da ne postoji redakcija, što dodatno govori da je to propagandni punkt sa inostranih adresa, pozvan na zakonsku odgovornost, valjda je sad, kad je dara prevršila mjeru, vrijeme da se jednom za svagda država obračuna sa propagandnim smećem koje uznemirava većinu građana Crne Gore, podstiče na otpor državi i provocira nasilje po Crnoj Gori - kategoričan je Slobodan Jovanović.

U Crnoj Gori, nažalost, sve je na prodaju, pa i ljudska prava i profesionalni standardi u medijima. Sve je svedeno na interesne grupe. I svi dobro znaju što im je činiti gdje ne smiju dirati. Ljudska prava i profesija ostaju na marginama.

- Objavljivanje slika i imena policajaca koji su bili angažovani u Budvi predstavlja otvoren poziv za napad na policiju i državu. Ovaj portal potpuno ilegalno radi u Crnoj Gori i već dugo vremena odbija da dostavi nadležnom organu bilo kakve podatke o osnivačima, adresi i odgovornim licima. Pored govora mržnje, IN4S je i platforma za najprizemnije vrijeđanje javnih ličnosti u Crnoj Gori, onih koji ne dijele njihove poglede na svijet. Promovišu krajnje desne ideologije bliske fašističkim pogledima na svijet - zaključio je Vujović.

Kada su standardi to samo na papiru, kada se tumače kako kome odgovara, u zavisnosti od toga u čije interese diraju, propagandi su širom otvorena vrata. Govor mržnje ovdje je postao svakodnevica i ako čitavo društvo ušuti, ignorišući ga iz bilo kog razloga, ovoj zemlji prijeti sunovrat.

Kršenje zakona

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović istakao je da je tekstom "Akcija na društvenim mrežama: Identifikujmo batinaše iz Budve", kao i komentarima ispod teksta prekršeno više zakona Crne Gore.

- Posebno Krivični zakon koji u članu 370 stav 1 propisuje da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti kazniće se zatvrom od šest mjeseci do pet godina. Članom 398 propisano je da ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira ili osujeti ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja kazniće se novčanom kaznom do jedne godine - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.