IZBORI U HRVATSKOJ

U debati Plenkovića i Bernardića dominirala tema pandemije koronavirusa

Opći dojam analitičara je da je Andrej Plenković bio bolji, što nije iznenađenje, ali se Davor Berbardić za okršaj s premijerom dobro pripremio

Piše: Avaz.ba

Plenković i Bernardić

Foto: Agencije


Građani Hrvatske u nedjelju biraju novu vlast na općim izborima, a sinoć su se u prvoj TV debati na RTL-u sučelili aktuelni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i lider SDP-ove Restart koalicije Davor Bernardić. 

Opći dojam analitičara je da je Plenković bio bolji, što nije iznenađenje, ali se Berbardić za okršaj s premijerom dobro pripremio. Pandemija koronavirusa i s njom povezane teme su dominirale. Bernardić je tako kazao kako se strani mediji čude Plenkoviću jer ne ide u samoizolaciju, kako je aktuelna vlast ugrozila sezonu jer je otvorila granicu s BiH, a Mađarska i Slovenija će zatvoriti granicu Hrvatskoj.

Otvaranje klubova

- Ja ne bih otvorio granicu s BiH, ne bih dozvolio otvaranje klubova. Mi smo napravili strategiju. Mi imamo protokole, odgovorna smo stranka, to smo predstavili u aprilu. Niste napravili protokole, nespremni smo za drugi val. Stožer je počeo donositi političke odluke koje zadiru u ustavna prava. očito ide po instrukciji u Banske dvore - kazao je Bernardić koji je donio nacrt SDP-ove strategije i pokazuje ga Plenkoviću i gledateljima.

Plenković je odgovorio kako su ljudi u stožeru Hrvatskoj osigurali zdravlje, a kako opozicija nije osigurala ništa.

- Mi smo reagirali na vrijeme, osigurali plaće, spasili poslodavce. Danas imamo više zaposlenika nego krajem februara. Danas je zaposlenost u Hrvatskoj veća nego u februaru, nezaposleni su oni koji nisu sezonski zaposleni - odgovorio je Plenković.

Bernardić je odgovorio i na pitanje koje bi mu bilo prvo putovanje u inostranstvo kao premijeru, a odgovorio je da je to u Sloveniju.

  • Andrej Plenković

    Andrej Plenković

    Foto: Agencije


- To je država s kojim smo partneri, a vrijeme je da budemo i prijatelji. Unutar EU Hrvatska i Slovenija imaju najmanji utjecaj. Potreban nam je zajednički nastup, kao što to čine zemlje Beneluxa, Višegradske skupine i Skandinavije. Ne bježim od odlaska u Srbiju, naš interes je mir u regiji i stabilnost. Moramo biti lideri u regiji, a posvađani smo sa svim susjedima, nikada nismo bili u gorim odnosima sa Srbijom i BiH - odgovorio je.

Plenković je pak kazao kako bi otišao u bilo koju susjednu zemlju, a on je dobio pitanje ko mu je bliži - Željko Komšić ili Milorad Dodik.  

Bez uplitanja sa strane

- Dragan Čović. Ne želimo da se izigrava slovo ni duh Dejtonskog sporazuma, želimo da Hrvati imaju legitimnog predstavnika - odgovorio je Plenković.

Bernardić je kazao kako dok je Čović bio član Predsjedništva nije bilo problema. Kada je postao Komšić, došlo je do problema.

- Nije u duhu Ustava da jedan narod drugome bira predstavnika. Ali to su problemi koje bi trebala rješavati BiH, bez uplitanja sa strane. Zašto Hrvatima BiH niste osigurali entitet? Treba nam tailor made rješenje za BiH - zaključio je Bernardić.

NA VRH

Komentari