REGION

Ćatović: Epidemiološka situacija u Sjenici je bliska katastrofi

U Covid ambulanti 34 pregleda dnevno

Dom zdravlja Sjenica. ILUSTRACIJA

Avaz.ba

6.7.2020

Doktor Fuad Ćatović, zamjenik direktora Doma zdravlja u Sjenici, rekao je da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši "bliska katastrofi".

Ćatović je za Direktno.rs naveo da u tamošnjoj Covid ambulanti svaki dan pregledaju oko 220 pacijenata sa simptomima Covida 19.

Pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo u veće zdravstvene centre kao što su Novi Pazar, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, a one sa srednjom kliničkom slikom hospitalizujemo u našoj bolnici. Sada je kod nas smješteno 37 pacijenata sa srednje-teškom kliničkom slikom- rekao je dr. Ćatović. 


PCR metoda

On je ocijenio da se na kućnom liječenju nalazi više od hiljadu Sjeničana.

- Više od hiljadu ljudi je na kućnom liječenju. Mi testiramo PCR metodom samo one sa težom kliničkom slikom i u ovom trenutku zvanično pozitivnih je 57 pacijenata, mada očekujemo rezultate velikog broja testova- objasnio je doktor.

 Ćatović kaže da se do prije neki dan u Covid ambulanti testiralo samo po pet pacijenata jer nije bilo PCR testova.

- Mnogo oboljelih pacijenata nije testirano. Tek od ove nedjelje PCR testovi su počeli intenzivnije da stižu iz Užica. U četvrtak smo testirali 20, u petak devet, u subotu osam i u nedjelju osam, i urađeno je 20 PCR testova za medicinske radnike. Dakle za posljednja četiri dana smo pregledali više od 500 oboljelih od Covida 19, a testirali smo njih 40-  rekao je on.  

Ćatović je naglasio da je u posljednjih desetak dana preminulo 20 Sjeničana koji su imali simptome Covida 19.

- Najblaže rečeno, situacija u Sjenici je bliska katastrofi. Samo u subotu smo imali 11 sahrana, mada nisu svi preminuli bili inficirani. Narod je u panici. Početkom prethodne nedjelje smo u Covid ambulanti imali 34 pregleda dnevno, da bi u nedjelji za nama taj prosjek iznosio čak 180-220 pacijenata dnevno- naveo je doktor.

Nema kontrole

On je istakao da struka u ovom trenutku nema kontrolu nad epidemijom u Sjenici.

Među oboljelima je sve više mladih osoba bez komorbiditeta. I što je najgore mi u ovom drugom piku prvog talasa ne možemo da uđemo u trag infekciji, tako da nemamo nikakvu kontrolu nad širenjem epidemije u Sjenici. Nadamo se da će se stanje ubrzo stabilizovati, ali činjenica je da nismo bili pripremljeni za ovakav nagli i žestoki udar epidemije Covida 19- rekao je Ćatović za Direktno.rs.  

Istakao je da u Sjenici imaju i veliki problem zbog manjka zdravstvenog kadra.

- Mnogo zdravstvenih radnika je inficirano. Hospitalizovano je četvoro, a nalaze u ovom trenutku čeka njih 11. Na kućnom liječenju se nalazi šest medicinara, a u kućnoj izolaciji je još 19 medicinskih radnika, tako da je van stroja oko 40 zdravstvenih radnika- naveo je dr. Ćatović i dodao da je u potpunom kolapsu interno odjeljenje Doma zdravlja jer je četvoro internista inficirano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.