OPTUŽBE

Dačić: Crnogorski ministar nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i Vučića

Dačić je rekao da su milion puta rekli da ih ne interesira miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo, kako navodi, položaj i prava srpskog naroda

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Arhiv

Avaz.ba

14.7.2020

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nastavlja vrijeđati i napadati Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da Darmanović optužuje Srbiju u vrijeme dok "Crna Gora vodi postupak za otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve i dok nema nijednog Srbina u organima vlasti Crne Gore", iako je udio Srba u stanovništvu Crne Gore skoro 29 posto.

Dačić je rekao da su milion puta rekli da ih ne interesira miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo, kako navodi, položaj i prava srpskog naroda, što je, dodao je, apsolutno legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama. 

- Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da Crna Gora postane srpska država, ali ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, a čitao sam crnogorskog kralja Nikolu koji je rekao u oktobru 1913. da su hrabre vojske dvije srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvjema srpskim kraljevinama - naveo je Dačić.

Podsjetimo, Darmanović je poručio da svi koji imaju bilo kakve apsiracije prema Crnoj Gori trebalo bi da imaju na umu činjenicu da je ona nezavisna država i članica NATO-a. 

Dačić na to kaže da je malo NATO i da je Darmanović, kako navodi, zaboravio da pozove i OVK i mudžahedine, "tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda", i upitao "šta li bi rekao kralj Nikola".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.