IZBORI

Zoran Zaev proglasio pobjedu u Sjevernoj Makedoniji

Put koji nas vodi naprijed je zacementiran, kazao je Zaev

Avaz.ba / Fena

Zaev: Bvši makedonski premijer

Foto: Arhiv


Bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas je proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima nakon što je njegov prozapadni Socijaldemokratski savez (SDSM) osvojio 46 od 120 mjesta u Sobranju, dva više od rivalske nacionalističke stranke VMRO.

- Put koji nas vodi naprijed je zacementiran - kazao je Zaev pristalicama.

Iako rezultati nisu konačni, podaci državnog izbornog povjerenstva govore kako je Demokratska unija za integraciju (DUI), koja će presuditi o tome tko će sastaviti vladu, dobila 15 zastupničkih mjesta. DUI je potvrdila poziciju najutjecajnije stranke koja zastupa Albance u Sjevernoj Makedoniji. U savezništu sa SDSM oni bi imali osiguranu vladajuću većinu od 61 zastupnika.

Lider VMRO Hristijan Mickoski nije se očitovao nakon objave rezultata izbora, no iz njegove stranke su poručili kako će i oni pokušati sastaviti novu vladajuću većinu.

Neimenovani dužnosnik DUI-ja prije izbora je kazao kako bi cijena uspostave nove vladajuće koalicije mogla biti pozicija premijera, no, Zaev je mogućnost takve trgovine odmah odbacio. Izlaznost na ovim izborima, za koje je registrirao oko 1,8 miliona birača, bila je nešto iznad 50 posto.

Više o temi Zoran Zaev

SJEVERNA MAKEDONIJA
Koalicija Zorana Zaeva proglasila pobjedu na izborima
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na