ODLUKE

Begić: Crna Gora skraćuje vrijeme samoizolacije sa 21 na 14 dana

Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju, pojasnio Begić

Avaz.ba / Antena M

Senad Begić

Foto: Antena M


Crna Gora će skratiti vrijeme samoizolacije Covid 19 pozitivnih sa 21 na 14 dana kako su to uradile brojne države u okruženju i šire, kazao je za CdM dr. Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

- 'Svjedoci smo da se vrijeme neophodno za izolaciju oboljelih i kontakata u pojedinim državama mijenjalo prvo od sedam, preko 10 do čak 28 dana… Da bi se u većini država ustalilo između 14 dana i 21 dan. Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno mislilo te da su pacijenti zarazni dan-dva prije pojave simptoma da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih 10 dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće – što su napokon dobre vijesti za sve javno-zdravstvene radnike - kazao je Begić.

Napomenuo je da uvažavajući ova naučna saznanja, najnovije preporuke američkog Centra za prevenciju bolesti od 27. jula, predviđaju da inficirani pacijenti bez simptoma mogu napustiti izolaciju već nakon 10 dana bez kontrolnog pregleda.

- Preporuke se, međutim, ne odnose na pacijente koji imaju simptome, a nalaze se u samoizolaciji ili na bolničkom liječenju kao ni za pacijente sa teškom kliničkom slikom koji se smatraju oporavljenim najmanje tri dana nakon povlačenja kompletnih simptoma što kod određenih težih pacijenata može da traje poprilično dugo. U svakom slučaju izolacija i oporavak kod svih pacijenata mora trajati najmanje 14 dana - kazao je Begić.

Više o temi Senad Begić

INSTITUT ZA ZDRAVLJE
Crna Gora: Koronavirusom zaraženo još 95 osoba
UPOZORENJE IZ CRNE GORE
Koronavirus se prenosi znatno lakše nego što se očekivalo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na